ISBN:
9789460030567 (ebook) 9789460036071 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
04/01/2013

Amsterdam-Noord tijdens de crisisjaren: Roza Dingemans, moeder van een door schulden en alcoholisme getroffen gezin, probeert haar waardigheid te bewaren. Ze ontleent trots aan het gerucht over een voorname afkomst. Maar is dat werkelijkheid of mythe?

Op zoek naar de feiten stuit haarkleindochter, de auteur, op een verborgen geschiedenis: de heropvoedingsexperimenten in het Drentse Veenhuizen, waaraan haar voorouders werden blootgesteld. Wat begon als plan om de onderklasse te verheffen, veranderde al snel in een fuik.

Suzanna Jansen volgt vijf generaties van haar familie. Van bedelaarskolonie Veenhuizen tot wonen-onder-toezicht in de twintigste eeuw. Gaandeweg blijkt hoe de opvoedcampagnes ingrijpen in het leven van Roza Dingemans en haar nazaten.


"De laatste volwassene in de familieketen is het medium geworden van de vorige vijf generaties die een leven leefden van armoede en schaamte. In haar, de schrijfster, trilt de geschiedenis nog een keer na. De persoonlijke inzet en betrokkenheid waarmee Jansen haar gevonden familieverhaal vertelt, maakt grote indruk."

- de Volkskrant
Nieuws

Theaterspektakel ‘Het pauperparadijs’

Op zaterdag 18 juni gaat theaterspektakel ‘Het Pauperparadijs’ in première, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Suzanna Jansen en geschreven en geregisseerd door Tom de Ket (o.a. ‘De Verleiders’ en ‘de Drentse Bluesopera’). In de hoofdrollen onder meer Dragan Bakema, Paul Kooij en Steyn de Leeuwe. Met veertig voorstellingen en plek voor duizend bezoekers per avond is ‘Het Pauperparadijs’ …

Lees dit bericht

Over de auteur

Suzanna Jansen

Suzanna Jansen (1964) woonde en werkte als correspondent in Moskou en schreef eerder voor onder meer De Morgen, NRC Handelsblad, Trouw, HP/deTijd en Opzij. Ze publiceerde de boeken De hemel is goud en Het pauperparadijs, waarvan in Nederland ruim een kwart miljoen exemplaren werden verkocht. Nu werkt ze aan een theatervoorstelling en een nieuw boek.

Meer over deze auteur