ISBN:
9789463821902 (paperback) 9789460038891 (paperback) 9789460035180 (hardcover) 9789460038372 (ebook)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
04/01/2013

Amsterdam-Noord tijdens de crisisjaren: Roza Dingemans, moeder van een door schulden en alcoholisme getroffen gezin, probeert haar waardigheid te bewaren. Ze ontleent haar trots aan een gerucht over een voorname afkomst. Maar is dat werkelijkheid of mythe?

Op zoek naar de feiten stuit haar kleindochter, de auteur, op een verborgen geschiedenis: de heropvoedingsexperimenten in het Drentse Veenhuizen waaraan haar voorouders werden blootgesteld. Wat begon als een bevlogen plan om de onderklasse te verheffen veranderde al snel in een fuik.

Suzanna Jansen volgt vijf generaties van haar familie. Van bedelaarskolonie Veenhuizen tot wonen-onder-toezicht in de twintigste eeuw. Gaandeweg blijkt hoe de opvoedcampagnes ingrijpen in het leven van Roza Dingemans en haar nazaten.

Deze uitgave bevat een extra hoofdstuk met nieuw, recent gevonden materiaal en een reactie op de unesco-Werelderfgoedstatus.

 

Bekijk hier het interview met Suzanna Jansen door Goeie Ouwe Koeien in het kader van de Maand van de Geschiedenis.


"De laatste volwassene in de familieketen is het medium geworden van de vorige vijf generaties die een leven leefden van armoede en schaamte. In haar, de schrijfster, trilt de geschiedenis nog een keer na. De persoonlijke inzet en betrokkenheid waarmee Jansen haar gevonden familieverhaal vertelt, maakt grote indruk."

- de Volkskrant

"Het pauperparadijs laat de lezer niet onberoerd en geeft stof om over na te denken."

- De leesclub van alles
Nieuws

Theaterspektakel ‘Het pauperparadijs’

Op zaterdag 18 juni gaat theaterspektakel ‘Het Pauperparadijs’ in première, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Suzanna Jansen en geschreven en geregisseerd door Tom de Ket (o.a. ‘De Verleiders’ en ‘de Drentse Bluesopera’). In de hoofdrollen onder meer Dragan Bakema, Paul Kooij en Steyn de Leeuwe. Met veertig voorstellingen en plek voor duizend bezoekers per avond is ‘Het Pauperparadijs’ …

Lees dit bericht

Over de auteur

Suzanna Jansen

Suzanna Jansen is auteur van de bestseller Het pauperparadijs (2008), en werkte als dramaturg mee aan het gelijknamige succesvolle theaterspektakel van regisseur en scriptschrijver Tom de Ket (2016, 2017, 2018). Haar Ondanks de zwaartekracht(2017) werd genomineerd voor de BookSpot Literatuurprijs 2018. De pronkspiegel(2010) is een kleine bundel met journalistieke verhalen. Ze schreef ook De …

Meer over deze auteur
Suzanna Jansen