ISBN:
9789463820912 (midprice) 9789460037900 (ebook) 9789460037610 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
15/10/2017

Wat gebeurt er als je je dromen najaagt?
En wat als je dat niet doet?

Nederland, honderd jaar geleden. Cornelis van Eesteren, zoon van een aannemer, wil tegen de wens van zijn vader in architect worden. Steffa Wine, schippersdochter, ziet een leven voor zich als danseres, een ‘verdorven’ beroep waarop wordt neergekeken. Beiden komen terecht in de maalstroom van het machinetijdperk, de verwarrende jaren twintig, waarin de opkomst van de techniek grenzeloze mogelijkheden biedt, maar tegelijk de oude manier van leven voorgoed ontmantelt.

Het is de tijd van Bauhaus, De Stijl, Les Ballets Russes. Als antwoord op de ontmenselijking door de industriële revolutie bouwt de culturele avant-garde aan een nieuwe, utopische wereld. Dansen is een reactie op de geestdodende monotonie van het machinewerk. Steffa Wine drukt zo het ritme uit van de nieuwe tijd. Cornelis van Eesteren wil de nieuwe wereld letterlijk scheppen: in baksteen en beton. In 1935 ontwerpt hij het grote uitbreidingsplan van Amsterdam, dat na de oorlog in uitgeklede vorm wordt gebouwd.

In deze moderne tuinstad groeit de auteur op. Maar voor haar vormen de utopische, rechte lijnen van de architect juist een eentonig raster. De enige zwier in haar wederopbouwwijk gaat uit van de onbereikbare balletschool van Steffa Wine. Vrijwel dagelijks, op weg naar school, probeert ze een glimp op te vangen van de magie achter de etalageruit.

Ondanks de zwaartekracht is een even meeslepend als ingenieus vlechtwerk van drie levensverhalen. Het is een boek over toekomstvisioenen, de noodzaak van kunst, en over wat een mens tot mens maakt, tegen de achtergrond van de bewogen twintigste eeuw. In een beeldende stijl neemt Suzanna Jansen de lezer mee van de avant-gardescene in Parijs en Berlijn, via de onzekere jaren dertig, langs de klippen van de oorlog en de wederopbouw. Gaandeweg toont ze welke sporen de dromen van honderd jaar geleden hebben nagelaten in onze tijd.

Een fragment uit Ondanks de zwaartekracht leest u hier.

 

Volg alle ontwikkelingen rondom Ondanks de zwaartekracht via Facebook pagina van Suzanna Jansen

Bekijk ook haar interview op LezenTV via deze link

Suzanna Jansen sprak over Ondanks de zwaartekracht bij RTL 5 Uur Live, bekijk het interview hier.

Ondanks de zwaartekracht was genomineerd voor de Bookspot Literatuurprijs en de Bookspot Lezersprijs. Kijk de uitzendingen terug van RTL 5 Uur Live en RTL Late Night.


"Jansen vond uiteindelijk een nieuw metier: de schrijfkunst. En bewijst hier opnieuw dat ze tot de eredivisie van de literaire non-fictie behoort."

- Telegraaf

"Een subtiele compositie in fraaie stijl (…) maar vooral een getuigschrift van de noodzaak van kunst. "

- Het Parool

"Een zorgvuldig opgebouwd boek waarin Jansen de levens van Van Eesteren en Wine op meesterlijke wijze verweeft met het hare."

- Algemeen Dagblad

"Een aantrekkelijk relaas (…) waarin historische feiten en de verbeeld tot een mooi evenwicht zijn gebracht."

- Friesch Dagblad

"De uitgebreide research van Jansen om de levens van Cor en Steffa te reconstrueren, is bewonderenswaardig."

- Nederlands Dagblad

Over de auteur

Suzanna Jansen

Suzanna Jansen is auteur van de bestseller Het pauperparadijs (2008), en werkte als dramaturg mee aan het gelijknamige succesvolle theaterspektakel van regisseur en scriptschrijver Tom de Ket (2016, 2017, 2018). Haar Ondanks de zwaartekracht(2017) werd genomineerd voor de BookSpot Literatuurprijs 2018. De pronkspiegel(2010) is een kleine bundel met journalistieke verhalen. Ze schreef ook De …

Meer over deze auteur
Suzanna Jansen