Nieuws

Vliegende Hollander: nieuw blog van Willem Meiners

  • 29 april 2019
  • 1m

Hollandse jongens en meiden komen graag naar Amerika om een vliegbrevet te halen. Reden: de opleiding is goedkoper en de toelatingseisen zijn lager. Je moet kunnen lezen en schrijven en een dokter controleert je bloeddruk en je ogen. In Nederland doen ze daar ingewikkelder over. Onnodig, want Amerika levert prima piloten af, vaak met meer ervaring dan elders. Een carrière in de vliegerij staat en valt met het aantal vlieguren dat je maakt.

Alice en ik woonden in South Carolina een tijdlang in een ‘airpark’. Dat is een stel huizen gegroepeerd rond een particuliere landingsbaan, bewoond door gezinnen met sportvliegtuigen. In plaats van een garage heb je daar een hangar. Wij waren de enigen met een helikopter en dus een bezienswaardigheid, vooral omdat Alice het ding meestal vloog. Ik heette, voorspelbaar, the flying Dutchman.

Flying Dutchman?

Fietsenmakers Orville en Wilbur Wright, nazaten van opa Couwenhoven en oma Van Cleve, vonden het vliegtuig uit, maar het echte vliegen, met betalende passagiers, liet in Amerika daarna nog 20 jaar op zich wachten. Uncle Tony noemden ze hem, Anthonie Fokker, de Nederlander die Amerikaan werd en het land passagiersvliegtuigen gaf. Hij stond aan de wieg van PanAm en zorgde ervoor dat de watervliegtuigen van Boeings mede-oprichter George Westervelt, zoon van moeder Dirkje, werden vervangen door de luchtreuzen die we nu kennen.

Boeings hoogste baas is tegenwoordig Dennis Muilenburg, een naam zo Nederlands als klompen. Die dragen ze soms nog in zijn geboorteplaats Orange City, Iowa. En de helikopterinstructeur die Alice en mij in Maryland de fijne kneepjes bijbracht, heet Van Otterloo. Deze voormalig lasser uit Leiden kwam ooit naar Florida voor z’n eigen brevet en leert nu Amerikanen hoe ze moeten vliegen.

Amerika is oranje. Very oranje.

Willem Meiners woont sinds 1991 in Amerika. Hij bereisde alle 50 staten en ontdekte dat Amerika op dit moment Nederlandser is dan ooit tevoren. In De Dutch Touch vertelt hij het onwaarschijnlijke en grotendeels onbekende succesverhaal van Nederland in Amerika. Geen geschiedenisboek of feitenverhandeling, maar met humor en kennis van zaken neemt Meiners ons mee door een nieuwe ontdekking van Amerika. Of Nederland. Het is maar hoe je het bekijkt…


Nieuws

Blader door onze voorjaarsaanbieding 2024

Onze voorjaarsaanbieding is binnen en hij is weer gevuld met prachtige non-fictietitels voor komend seizoen.

In Het raadsel Rutte werpen politiek journalisten Ron Fresen en Wilma Borgman een nieuwe blik op de binnenkant van de langstzittende premier van Nederland, Carel van Schaik en Kai Michel analyseren in Lessen van de oermens hoe de mens …

Lees verder