Nieuws

Bevelhebbersstaf Willem van Oranje en de Slag op de Mookerheide

  • 22 juni 2017
  • 0m

Tijdens het staatsbezoek aan het Vaticaan kreeg Koning Willem-Alexander in de Biblioteca Apostolica een aan Willem van Oranje toegeschreven bevelhebbersstaf overhandigd. De katholieke Spanjaarden bemachtigden deze bevelhebbersstaf na hun overwinning op protestantse Nederlandse opstandelingen bij de slag op de Mookerheide (1574). Deze baton wordt in bruikleen gegeven door het Catalaanse Jezuïeten convent Sant Cugat en draagt het wapen van Willem van Oranje. Van april tot en met oktober 2018 is de staf te bezichtigen in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, tijdens een expositie over Willem van Oranje. (RVD)

De Slag op de Mookerheide was een veldslag aan het begin van de opstand tegen de Spaanse koning. Na een wedloop aan weerszijden van de Maas stonden in 1574 twee legers in Mook tegenover elkaar: de Spanjaarden aan de ene kant, de opstandige geuzen, onder leiding van Hendrik en Lodewijk – de broers van Willem van Oranje – aan de andere kant.

Lidy Nicolasen schreef het boek De geuzendochter. De legende van Kiste Trui en de Slag op de MookerheideIn het boek kruipt Nicolasen – die opgroeide in de buurt van Mook – in de huid van Kiste Trui en verweeft ze op meeslepende wijze de militaire veldslag met de godsdiensttwisten in het land, de ongelijke sociale verhoudingen in de zestiende eeuw en de tragische gevolgen van de oorlog voor een kleine gemeenschap.