ISBN:
9789460037818 (ebook) 9789460035586 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
28/01/2018

Het jaar 1968 behoort tot de iconische jaren van de twintigste eeuw. Het is een kanteljaar, waarin alles mogelijk lijkt. 1968 is het jaar van de Meirevolutie in Parijs, de Praagse Lente, het verzet tegen de oorlog in Vietnam, het bloedbad van My Lai, de moorden op Martin Luther King en Robert Kennedy, de Yippies bij de Democratische conventie in Chicago, de zwarte handschoenen bij de Olympische Spelen in Mexico en Amsterdam als ‘magies centrum’.

Over de hele wereld komen jongeren in opstand tegen de gevestigde orde. De protesten worden gevoed door het ideaal van een andere samenleving en het geloof in de nieuwe mens. Ze gaan gepaard met psychedelische experimenten, harde strijd en emancipatiebewegingen van zwarten en vrouwen. Bevrijding is het sleutelwoord.

Maar 1968 eindigt als een jaar van restauratie: de bestendiging van de regering van president De Gaulle in Frankrijk, de Sovjetinval in Tsjecho-Slowakije en de verkiezing van Richard Nixon in de Verenigde Staten. Desondanks hebben de culturele, maatschappelijke en politieke invloeden van 1968 nu, een halve eeuw later, niets aan betekenis ingeboet.

In dit enerverende, kleurrijke boek neemt Roel Janssen, die in mei 1968 naar Parijs trok om getuige te zijn van de studentenrevolte, de lezer mee op een wereldreis door het revolutiejaar. Het is een gedreven journalistiek verslag dat de gebeurtenissen van vijftig jaar geleden in perspectief plaatst en de herinneringen aan dat veelbewogen jaar levend houdt. ‘You Say You Want a Revolution’, een verwijzing naar de hit van The Beatles in 1968, onderscheidt zich door een spannende verteltrant vol smakelijke details en oog voor de zelfoverschatting van de generatie van ’68.

Een fragment uit 1968 leest u hier.

 

In de media:

Item over de protesten in 1968 met vermelding van Roel Janssen op Een Vandaag: ‘Wat hebben de gewelddadige protesten van het mythische jaar 1968 opgeleverd?‘, 28 april 2018.

Interview met Roel Janssen in Historisch Nieuwsblad: ‘Drie vragen aan…’, 23 maart 2018.

Interview met Roel Janssen in Tubantia: ‘Revolutie draaide zeker ook om seks’ , 27 januari 2018.

 

De muzieklijst op Spotify bij het boek!

 

 

 


"Stijgt boven kale geschiedschrijving uit."

- de Volkskrant

"Een ‘heet van de naald’ krantenverslag in een rap tempo, zonder dat [Janssen] daarbij de grote lijnen uit het oog verliest. Omdat Janssen ook oog heeft voor de kleine verhalen daarin en met smaak anekdotes opdist, is zijn boek zeker geen traditioneel geschiedkundig overzicht geworden."

- Martin Smit, Athenaeum Boekhandel

"Janssen is gedegen en blijft boeien."

- Nederlands Dagblad

"Het is vooral een ‘wereldreis door het revolutiejaar’, een journalistiek verslag van die tijd. Dat alleen al is lezenswaardig. Niet alleen voor babyboomers, ook voor wie 1968 niet bewust meemaakte. Want dat jaar stond de wereld in brand."

- Quest

"Een levendig verslag vol sprekende details."

- Dagblad van het Noorden

Over de auteur

Roel Janssen

Roel Janssen (1947) is journalist en schrijver van zowel non-fictie als spannende boeken. Hij werkte ruim dertig jaar voor NRC Handelsblad, onder meer als correspondent in Zuid-Amerika en Brussel en als politiek-economisch redacteur. Met de thriller De tiende vrouw won hij de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek.

© Foto: Kors de …

Meer over deze auteur