ISBN:
9789463820271 (paperback) 9789463820288 (ebook)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
31/08/2019

Toen de financiële crisis uitbrak in 2008 bleek de ING geen fiere oranjeleeuw te zijn, maar de grootste financiële instelling van Nederland die door zelfoverschatting ten onder dreigde te gaan. Met twee spectaculaire reddingsacties heeft de overheid ING overeind gehouden en daarmee een ramp van ongekende omvang voorkomen.

Dit boek is een zinderende weergave van wat er zich in 2008 en 2009 achter de schermen heeft afgespeeld tussen de bankiers, het ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank en de Europese Commissie.

Roel Janssen sprak met de hoofdrolspelers en ontdekte spectaculaire feiten die niet eerder openbaar zijn gemaakt. Hij ontrafelde zo de gevolgen van dit financiële drama, dat de redding van ABN Amro in complexiteit en omvang overtrof, en waarvan de naschokken tot op de dag van vandaag voelbaar zijn.

In de media

De afrekening gerecenseerd in kwartaalblad Accountant: ‘Een verdraaid interessant boek.’ December 2019.

Bespreking van De afrekening in cm:, ‘Janssen beschrijft de paniek, de conflicten, de onderhandelingen – en de waarschuwingen die in de wind werden geslagen.’ December 2019.

Bespreking De afrekening door Jan Boerstra op Managementboek.nl: ‘Een aanrader.’ 28 november 2019.

Roel Janssen reconstrueert de ING crisis en redding in de uitzending van ‘Met het oog op morgen‘, 31 augustus 2019

Klokkenluider Tonko Gast waarschuwde ING. Maar zijn waarschuwing werd in de wind geslagen. Nieuwsuur maakte een reportage, 3 september 2019

“Elf jaar na de financiële crisis van 2008 erkent ING voor het eerst dat hun verlies op de Amerikaanse hypotheekportefeuille bijna twintig keer hoger was dan destijds werd beweerd. En ze waren nota bene gewaarschuwd.” Roel Janssen blikt in De Groene Amsterdammer terug op de ING crisis, 25 september 2019

De afrekening besproken in het AD, 2 november 2019


Over de auteur

Roel Janssen

Roel Janssen (1947) is journalist en schrijver van zowel non-fictie als spannende boeken. Hij werkte ruim dertig jaar voor NRC Handelsblad, onder meer als correspondent in Zuid-Amerika en Brussel en als politiek-economisch redacteur. Met de thriller De tiende vrouw won hij de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek.

© Foto: Kors de …

Meer over deze auteur