ISBN:
9789460031267 (ebook) 9789460031151 (paperback)
Aantal pagina's:
176
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
27/01/2016

Als veranderingen in taal maatgevend zijn voor veranderingen in de maatschappij, dan is Nederland aan het verduitsen. Nog niet zo heel lang geleden waren germanismen de kwalijkste van alle navolgingen uit vreemde talen, maar inmiddels zijn ze net zo salonfähig als die uit het Engels en Amerikaans.

Deze Umwertung is zich ook op een groot aantal andere terreinen aan het voltrekken. Economisch en politiek uiteraard, maar ook op het vlak van moraal, mode en smaak, boodschappen doen, uitgaan, arbeidsorganisatie, voetbal en televisie. In veel opzichten is Duitsland, zijn de Duitsers (weer) navolgenswaard geworden in Nederland. Komt dat doordat Mutti Merkel in hoogsteigen persoon de bekroning van de Wende vertegenwoordigt? Komt het door de wonderbaarlijke opbloei en populariteit van Berlijn na de val van de Muur? Speelt misschien ook mee dat de Duitse toerist in Nederland anders is dan vroeger?

In Alles klar geeft Sietse van der Hoek van onze verduitsing een waaier aan schitterende voorbeelden, ruimschoots voorzien van pu?nktlich commentaar. Van de verbreiding van de worstcultuur tot de verberlijnisering van de Amsterdamse Wibautstraat, van Oktoberfeesten tot Energiewende, van de Duitse ziel in de Nederlandse literatuur tot de emancipatie van het germanisme, het schijnbaar onverwoestbare imago van Duitse dingen en de eeuwige Rijnreis.


""

- NRC
Nieuws

Video: Interview met Sietse van der Hoek over Alles klar

Lees dit bericht

"Journalistiek en dus leesbaar neergepend, opmerkelijke invalshoeken. Boeiend; lees de woorden van de geschiedenisprofessor Von der Dunk er maar eens op na."

- Telegraaf

"Sietse van der Hoek is zijn leven lang al gefascineerd door onze oosterburen en zijn kennis deelt hij op royale en bij vlagen hilarische wijze met de lezer. [...] En het is fijn lezen."

- Leeuwarder Courant
Leesfragment

Leesfragment uit Alles klar

Volgens auteur Sietse van der Hoek is Nederland aan het verduitsen. In zijn boek Alles klar geeft hij een waaier aan schitterende voorbeelden, ruimschoots voorzien van pünktlich commentaar. Van de verbreiding van de worstcultuur tot de verberlijnisering van de Amsterdamse Wibautstraat, van Oktoberfeesten tot Energiewende, van de Duitse ziel in de Nederlandse literatuur tot de emancipatie van …

Lees dit bericht

"Waarom we weer met bewondering naar onze oosterburen kijken en dol zijn op Berlijn en worst, doet Sietse van der Hoek pünktlich uit de doeken in Alles klar. "

- Margriet

Over de auteur

Sietse van der Hoek

Sietse van der Hoek (1943) is journalist en schrijver. Hij werkte twintig jaar voor de Volkskrant en heeft tal van boeken op zijn naam staan. Zijn leven lang is hij gefascineerd door Duitsland, zijn geschiedenis en dingen van Duitse makelij. Lang voordat de stad booming werd, woonde Van der Hoek al in Berlijn.

Meer over deze auteur