ISBN:
9789460038020 (ebook) 9789460036248 (paperback)
Aantal pagina's:
560
Uitgever:
Balans
Verschijnt:
15/01/2018

De Tweede Wereldoorlog was een van de grootste catastrofes in de geschiedenis van de mensheid. Hoe hebben deze verschrikkelijke ervaringen, en de herinnering eraan, ons leven beïnvloed?

De nieuwe wereldorde die na 1945 ontstond, betekende het einde van de macht van Europese vorstenhuizen en de geboorte van twee nieuwe supermogendheden, die verwikkeld raakten in een nieuwe, wereldwijde Koude Oorlog. Wetenschappers kwamen met nieuwe technologieën, politici speculeerden over nieuwe samenlevingsvormen: sommigen pleitten voor een wereldregering, anderen juist voor onafhankelijkheid. Het was een tijdperk van verwondering en angst, wat nog altijd doorklinkt in de debatten over nationalisme, immigratie en globalisering die we vandaag de dag voeren.

Behalve een analyse van de belangrijkste naoorlogse veranderingen en de mythen die destijds ontstonden, bevat Angst en vrijheid een onderzoek naar de filosofische en de psychologische impact van de oorlog. Aan de hand van tal van individuele verhalen laat Lowe zien hoe leiders en gewone mensen zich staande hielden in de naoorlogse wereld. Hoe werd een van de grootste trauma’s uit de geschiedenis gebruikt als een kans om verandering te realiseren?

Angst en vrijheid is een standaardwerk over de nog altijd voortdurende impact van de Tweede Wereldoorlog – op landen, steden, families en mensen over de hele wereld.

‘Inzichtgevend en panoramisch. (…) zelden is het met zo’n kracht en helderheid uitgewerkt. Door en door overtuigend.’ – Sunday Times

‘Prachtig geschreven en buitengewoon genuanceerd. Lowe bewijst zich als een van de beste historici van deze tijd.’ – Antony Beevor

‘Een inzichtelijk en uitstekend leesbaar boek.’ – Juliet Gardiner

‘Een deskundige mix van historisch onderzoek, aangrijpende interviews en uitdagende psychologische inzichten. Een boek met een verhelderende boodschap.’ – Jonathan Dimbleby

Voor noten bij Angst en vrijheid van Keith Lowe KLIK HIER

Keith Lowe in NRC: ‘We zijn bang om vrij te zijn’ (25 januari 2018)

Interview met Keith Lowe in Maarten!: ‘In de ban van de oorlog’, 13 februari 2018.

Bekijk in onderstaand fragment de lezing die Keith Lowe houdt over de Tweede Wereldoorlog:


"Indrukwekkend betoog. […] De manier waarop [Lowe] de blijvende prikkels en pijnpunten blootlegt en analyseert, gaat ver voorbij de gemakkelijke clichés."

- Trouw

"Keith Lowe haalt vrijmoedig de bezem door vele naoorlogse mythen. […] Bij vlagen adembenemend."

- de Volkskrant

Over de auteur

Keith Lowe

Keith Lowe (1970) is historicus en schrijver. Hij wordt in brede kring beschouwd als een autoriteit op het gebied van de Tweede Wereldoorlog. Eerder publiceerde hij de bestseller Het woeste continent, die in veel landen werd vertaald en onderscheiden met de PEN Hessell-Tiltmanprijs 2013 voor geschiedenis. Hij woont en werkt in Londen.

Meer over deze auteur