De Tweede Wereldoorlog liet Europa achter in chaos. Landschappen waren vernietigd, hele steden met de grond gelijkgemaakt en meer dan 35 miljoen mensen gedood. Over het hele continent waren instellingen die wij beschouwen als de normaalste zaak van de wereld – politie, media, transport, lokale en nationale overheden – ofwel volkomen afwezig of hopeloos geschaad. De criminaliteit rees de pan uit, economieën stortten in en de Europese bevolking bevond zich op de rand van uithongering.
In zijn grensverleggende boek over de naoorlogse jaren beschrijft Keith Lowe een Europa door geweld geteisterd. Hij brengt de verwrongen moraal in kaart en de enorme behoefte aan wraak als nalatenschap van de oorlog. Hij beschrijft de etnische zuiveringen en burgeroorlogen die de levens van gewone mensen ontwrichtten, van de Baltische tot de Middellandse Zee, en uiteindelijk de instelling van een nieuwe wereldorde, die het verwoeste continent nieuwe stabiliteit bracht.
Het woeste continent is gebaseerd op oorspronkelijke documenten, archiefmateriaal, interviews en literatuur in acht talen. Het is een van de eerste majeure geschiedenissen van die korte, chaotische periode tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog en het begin van de Koude Oorlog.