ISBN:
9789460034787 (ebook) 9789460034053 (midprice)
Aantal pagina's:
64
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
13/04/2012

Na de inspannende arbeid aan een boek over de beeldhouwer Rodin reist de Duitse dichter Rilke in 1903 naar Italië, vanwaar hij met vele mensen correspondeert. Onder hen bevindt zich een leerling van de militaire academie Wiener-Neustadt, Franz Xaver Kappus, die Rilke een paar gedichten ter beoordeling stuurt. Hieruit ontwikkelt zich een briefwisseling die (zonder het aandeel van Kappus) in 1929 na Rilkes dood wordt gepubliceerd en onder de titel Briefe an einen jungen dichter een van de populairste werken van Rilke wordt.

In een tijdspanne van vijf jaar legt Kappus hem de meest uiteenlopende problemen voor. Uit Rilkes antwoorden is zijn visie op een groot aantal aspecten van het leven te distilleren. Deze opvattingen van Rilke zullen ook nu nog velen aanspreken, bijvoorbeeld zijn hoop dat de tegenstellingen tussen man en vrouw zullen worden opgeheven.


"Alleen boeken die je echt gelezen moet hebben, krijgen honderd jaar nadat ze geschreven zijn nog een herdruk en als je waar voor je geld wilt, moet je Brieven aan een jonge dichter van Rainer Maria Rilke aanschaffen. "

- Algemeen Dagblad

Over de auteur

Rainer Maria Rilke

Rainer Maria Rilke (Praag 1875 – Val-Mont 1926) is een van de belangrijkste lyrische dichters in de Duitse taal. Daarnaast schreef hij verhalen, een roman, opstellen over kunst en cultuur en maakte literaire vertalingen, onder andere uit het Frans. Zijn omvangrijke briefwisseling vormt een belangrijk onderdeel van zijn nalatenschap.

Meer over deze auteur