Welke lijnen vallen terugblikkend te ontdekken in een leven dat door een hoge mate van toeval is bepaald? Wat is de zin geweest van de arbeid – in dit geval in een academische setting – die tientallen jaren is verricht? Welke plaats nemen kinderen en kleinkinderen bij dit alles in? Dag leven, dag boeken! is een lichtvoetig, filosofisch verslag vanuit de derde levensfase.
Vanuit de persoonlijke beschouwing komt een aantal meer algemene thema’s aan de orde. Wat doe je met al die boeken die je leven hebben beheerst en nog beheersen? Wat is het nut geweest van de overdaad aan informatie die je dagelijks via de media tot je hebt genomen? En wat heb je aan alle overbodige spullen die je vanuit een continu draaiende economie zijn opgedrongen?
De schrijver confronteert zichzelf en de lezer met de betrekkelijkheid der dingen en tegelijk met de behoefte zijn leven ermee te vullen. Ten slotte wordt de betrekkelijkheid van het leven zelf indringend geïllustreerd met een beschrijving van de galerij van vroegtijdig gestorvenen uit de omgeving van de auteur, waarbij de lezer onwillekeurig zijn eigen doden herdenkt.