ISBN:
9789460031571 (ebook) 9789460030925 (paperback)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
12/04/2016

Zwolle, 1859. Als de jonge Jeannette Pruimers, geboren barones van Dedem, moeder van een dochtertje, weduwe wordt, vindt ze troost bij dominee Johannes Gerrit van Rijn, getrouwd en vader van drie, later vier kinderen. Hij bezoekt haar veelvuldig, ook ’s avonds laat. Dat leidt tot opspraak in de stad – en zelfs in het hele land, als in de zomer van 1863 het bericht de ronde begint te doen dat de weduwe in Zuid-Frankrijk een tweede kind heeft gekregen. De barones en de dominee, die alles ontkennen, krijgen het zwaar te verduren. Ook in de pers. Theologen, juristen en journalisten slijpen hun pen.

De schrijver Multatuli neemt het in een open brief voor de weduwe op. Uiteindelijk komt het tot dramatische rechtszaken. De barones en de dominee ontvluchten Zwolle en het land.

Wim Coster volgde hun sporen en stuitte op een familietragedie. Via brieven, testamenten, procesdossiers en krantenberichten reconstrueerde hij deze geschiedenis en kwam hij nog levende nazaten op het spoor. Zijn meeslepende verhaal, dat zich afspeelt in Zwolle, Salland, Zuid-Frankrijk, Zwitserland, Zuid-Engeland en Amerika, laat zien hoe oordeel en vooroordeel, recht en onrecht de verschillende levens een beslissende wending gaven.


Leesclubvragen

Leesclubvragen De barones en de dominee

Wil u verder praten over De barones en de dominee of wilt u graag uw leeservaringen delen met anderen in uw leesclub? Auteur Wim Coster heeft voor geïnteresseerde lezers een aantal vragen opgesteld waarmee de discussie kan worden aangejaagd.

Algemeen

Geef het boek een cijfer vóór en na de discussie.
Welke argumenten, tekstgedeelten etc. hebben …

Lees dit bericht

"Wim Coster reconstrueerde de Zwolse familiegeschiedenis en schreef een meeslepend verhaal."

- Trouw

"Enorm spannend boek dat schreeuw om een kostuumdrama"

- OVT - Bart Funnekotter

"Coster brengt de mentaliteit van een tijdperk in beeld."

- NRC Handelsblad

"Leest als een roman. [...] Het is diepgaand en lichtvoetig tegelijk."

- Reformatorisch Dagblad
Nieuws

Leesfragment ‘De barones en de dominee’: Multatuli neemt het op voor de barones – verschijnt 20 april

Een vuurwerk van gesis, geroddel en achterklap barstte los naarmate er meer bekend raakte over de affaire van de barones, de dominee en het kind. Het publiek kon, in al dan niet oprechte verbazing en verontwaardiging, via de pers meesmullen van de details, want alles werd op de voet gevolgd en breed uitgemeten.

De tijd …

Lees dit bericht

Over de auteur

Wim Coster

Wim Coster (1953) is historicus en was werkzaam in het onderwijs, de uitgeefwereld en het archiefwezen. Hij publiceerde verschillende historische werken en biografieën.

Meer over deze auteur