ISBN:
9789460038297 (paperback) 9789460038686 (ebook)
Aantal pagina's:
182
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
03/04/2018

In de zomer van 1717 wordt in de bossen bij Zwolle een volkomen verwilderd meisje aangetroffen. Ze is uiterst schuw en stoot slechts rauwe klanken uit. Boeren weten haar met netten te vangen, waarna ‘de wilde deerne’ op kosten van het stadsbestuur wordt opgenomen in een logement. Het voedsel dat ze krijgt voorgezet, kan ze nauwelijks verdragen. Ze blijkt vriendelijk, maar niemand weet wie ze is en waar ze vandaan komt. Haar wonderbaarlijke verhaal trekt grote aandacht. In binnen- en buitenland wordt over haar gesproken en geschreven. Via haar opvallende uiterlijke kenmerken leidt het spoor uiteindelijk naar Antwerpen.

Op bijzondere wijze beschrijft Wim Coster de geschiedenis van het enige wolfskind dat Nederland heeft gekend. Het wolfsmeisje is de reconstructie van een fascinerend verhaal, maar gaat ook over religie, wetenschap en verbeelding, nieuwsgaring en gerucht, ‘wilde kinderen’ en wolfskinderen.

In mei gaat het op Het wolfsmeisje gebaseerde muziektheaterstuk De Wilde Deerne in premiere. Zie voor de theaterversie bij het boek, in een uitvoering van de Zwolse Stadsproductie, onder regie van Koos van den Bosch: www.dewildedeerne.nl

Een fragment uit Het wolfsmeisje leest u hier.

 

In de media:

Artikel over het theaterstuk ‘De Wilde Deerne’ in AD: ‘Wilde Deerne sprankelend stadsspektakel in Zwolse IJsselhallen‘, 12 mei 2018.

Artikel over Het wolfsmeisje en het theaterstuk ‘De Wilde Deerne’ in De Telegraaf ‘Zwolle in de ban van “De Wilde Deerne”‘, 11 mei 2018.

Artikel over Het Wolfsmeisje en het theaterstuk ‘De Wilde Deerne’ in AD: ‘De historicus en het wolfsmeisje‘, 9 mei 2018.

Recensie in Gazet van Antwerpen: ‘Hoe ontvoerde Antwerpse peuter in 1717 als verwilderd ‘wolfskind’ in het Nederlandse Zwolle opdook‘, 28 april 2018.

Bespreking van Het wolfsmeisje op Biografieportaal, 16 april 2018. Lees hier.

Wim Coster over Het wolfsmeisje bij OVT VPRO, 8 april. Luister het fragment hier terug.

Bekijk hier het interview met Wim Coster voor RTV Oost.

Het wolfsmeisje besproken in ‘Signalementen’ van de Volkskrant van 6 april 2018.

Recensie in Trouw ‘In Zwolle dachten ze dat Anna Maria een wolfskind was’, van 7 april 2018.


"Anna Maria leeft nu meer dan ooit."

- Paul van der Steen, Trouw

"Een 'roadmovie op papier'"

- de Volkskrant

"Intrigerend […] een meeslepend non-fictieboek dat evenveel vragen oproept als het beantwoord."

- Gazet van Antwerpen

Over de auteur

Wim Coster

Wim Coster (1953) is historicus en was werkzaam in het onderwijs, de uitgeefwereld en het archiefwezen. Hij publiceerde verschillende historische werken en biografieën.

Meer over deze auteur