ISBN:
9789460030444 (ebook) 9789460038563 (paperback)
Aantal pagina's:
352
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
01/05/2015

Kim Il-sung, Eeuwige President van de Republiek Noord-Korea, grondlegger van de Kim-dynastie en schepper van een allesdoordringende persoonsverheerlijking, regeerde de natie met autocratische hand. Hij geldt als een megalomane Sovjetmarionet die zijn land in een verschrikkelijke oorlog met de Verenigde Staten stortte.

Terwijl Kim Il-sung zich de status van goddelijk heerser aanmat, was er één jonge luitenant in de Noord-Koreaanse luchtmacht die zich niets van de Grote Leider aantrok. Jarenlang veinsde MiG-piloot No Kum-sok liefde voor Kim Il-sung, totdat hij kans zag aan de ijzeren greep van de dictator te ontsnappen. Hij vluchtte met een gestolen jachtvliegtuig naar Zuid-Korea, waar hij het toestel overdroeg aan de Amerikanen en asiel kreeg. De vlucht van No Kum-sok joeg een schok door de wereld en zette Kim Il-sung aan tot een bloedige wraak.

Op basis van nieuwe documenten uit Chinese, Russische en Amerikaanse archieven reconstrueert Blaine Harden een razend spannend ontsnappingsverhaal, dat een verrassende nieuwe kijk geeft op de langstlevende totalitaire staat ter wereld.


"In De Grote Leider en de straaljagerpiloot legt de Amerikaanse journalist Blaine Harden helder uit hoe Kim Il-sung Noord-Korea in zijn greep kreeg, de Noord-Koreanen hersenspoelde en zichzelf tot afgod verhief."

- Dagblad van het Noorden

Over de auteur

Blaine Harden

Blaine Harden (1952) is journalist voor onder meer The New York Times en The Washington Post en auteur van de internationale bestseller Vlucht uit Kamp 14. Zijn meest recente boek is De Grote Leider en de straaljagerpiloot.

Meer over deze auteur