ISBN:
9789460039690 (paperback) 9789460039706 (ebook)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
29/10/2018

Zo’n 2500 jaar geleden voltrok zich rond de Middellandse Zee een culturele revolutie die zijn weerga niet kent. Grieken en Romeinen, Feniciërs en Etrusken, en weldra ook Joden en Christenen, allemaal droegen ze eraan bij, of het nu ging om de ontwikkeling van een monetaire economie of een gedegen staatsinrichting, het beantwoorden van de grote levensvragen, het uitdenken van filosofische en theologische systemen, of baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van kunst en techniek. 

Dat de klassieke wereld onuitwisbare sporen heeft nagelaten in de onze, is duidelijk. Maar wat is er nu werkelijk overgebleven van het gedachtegoed en de prestaties van toen? Welke betekenis heeft de culturele revolutie van destijds eigenlijk nog voor de mens van nu? 

In dit rijk geïllustreerde boek neemt Leonard Rutgers de lezer mee op een fascinerende ontdekkingsreis langs een groot aantal bekende en minder bekende etappes in de geschiedenis van de antieke wereld. Aan de hand van archeologische vondsten vertelt hij helder en meeslepend over deze nog altijd relevante tijd, waarin originele denkers en doeners telkens opnieuw voor verrassende ontwikkelingen zorgden. 

Van het Parthenon tot sjoemelmummies, van het Colosseum tot het voedselpatroon van de eerste christenen, en van een fantastische houten teenprothese tot een rabbijn die aan piraterij doet, alles komt voorbij. In de handen van Rutgers is het verleden springlevend en verbazingwekkend actueel. 

Voor De klassieke wereld in 52 ontdekkingen ontving Leonard Rutgers de Homerusprijs 2019.

 

Leonard Rutgers vertelt over zijn boek:

 

Lees hier het hoofdstuk ‘Sjoemelmummies’ uit De klassieke wereld in 52 ontdekkingen.

 

In de media:

Recensie van De klassieke wereld door Afra de Mars op de website Archeologie Nederland: ‘Een mooi en goed leesbaar boek.’ 8 januari 2020. 

Bespreking van De klassieke wereld in Maandblad Reveil: ‘Een boek om meermalen ter hand te nemen.’ December 2019.

Recensie van De klassieke wereld in NRC: ‘Niets is sterker dan Romeins beton‘, 28 juni 2019.

Bespreking van De klassieke wereld in Quest Historie: ‘Lezen: Kostelijke cursus oudheid’, februari 2019.

De klassieke wereld was Boek van de week op Radio 4, geselecteerd door Grietje Braaksma van de Grand Theatre Boekhandel Breda Luister het hier terug.

Recensie van De klassieke wereld in 52 ontdekkingen in Historisch Nieuwsblad: ‘Sjoemelmummies en keizersnedes’, november 2018.

Interview met Leonard Rutgers in Het Financieele Dagblad: ‘De mens is even creatief als hardleers‘, 27 oktober 2018.


"Rutgers is een goede, smeuïge verteller. [...] Archeologie is helemaal niet stoffig en dat toont dit boek heel goed."

- Radio 4 Boek van de week

"Helder, vlot geschreven en fraai geïllustreerd ... Met flair blaast hij het stof van zeer uiteenlopende archeologische vondsten en laat hij zien hoe relevant de klassieke erfenis nog altijd is."

- Historisch Nieuwsblad

"Verrukkelijk boek"

- NRC Handelsblad

Over de auteur

Leonard Rutgers

Leonard Rutgers (1964) is hoogleraar Antieke Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Hij is internationaal bekend en gelauwerd om zijn baanbrekende onderzoek in de catacomben van Rome, waarover hij het boek Israël aan de Tiber schreef.

Meer over deze auteur