ISBN:
9789463820868 (ebook) 9789463820851 (paperback)
Aantal pagina's:
320
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
14/04/2020

Als het in Nederland over de oorlog gaat, bedoelen we daarmee bijna altijd de Duitse bezetting. In zijn nieuwe en opmerkelijke overzichtswerk komt historicus Peter Romijn tot een ander inzicht: onze ‘lange Tweede Wereldoorlog’, die begon met de Duitse inval in mei 1940, eindigde pas in de laatste dagen van 1949, met de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië.

Van de kampen tot de kampongs: zowel de Nederlanders als de bevolking van de Indische Archipel hebben het hele decennium van de jaren veertig bezetting en repressie, genocide en oorlogsmisdrijven meegemaakt en hun lot was onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze waren afwisselend getuigen, daders en slachtoffers van mateloos geweld. In De lange Tweede Wereldoorlog laat Romijn even meeslepend als overtuigend zien waarom de oorlogen met Duitsland en in de koloniën onverbrekelijk met elkaar samenhangen.

Deze nieuwe visie is onmisbaar voor wie wil begrijpen wat dit uitzonderlijke decennium voor Nederland betekende – en ook nu nog betekent.

 

In de media

De lange Tweede Wereldoorlog besproken in Transparant: ‘Peter Romijn daagt zijn lezers uit om na te denken over die vrijheid in de jaren veertig’ mei 2020.

Interview met Peter Romijn in Elsevier: ‘Houd de staat goed in de gaten’ 14 mei 2020.

4 sterren voor De lange Tweede Wereldoorlog op Tracesofwar.nl: ‘Een belangrijk werk’ 21 april 2020.

Bespreking De lange Tweede Wereldoorlog bij de Leestafel: ‘De visie van de auteur is vernieuwend’ 19 april 2020.

Bespreking van De lange Tweede Wereldoorlog door Chris van der Heijden in De Groene Amsterdammer: ‘Peter Romijn plaatst een aantal zaken fraai in context’ 15 april 2020.

Interview met Peter Romijn naar aanleiding van het verschijnen van De lange Tweede Wereldoorlog in Hart van Holland: ‘Bij lokale geschiedschrijving kom je het volle leven tegen, dat is heel waardevol.’ 26 februari 2020.


Over de auteur

Peter Romijn

Peter Romijn is hoofd Onderzoek van het NIOD en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde eerder Burgemeesters in Oorlogstijd.

Foto: © Tessa Posthuma de Boer

Meer over deze auteur