ISBN:
9789460037573 (ebook) 9789460032011 (paperback)
Aantal pagina's:
384
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
17/03/2015

In 1989 ging de Postcode Loterij van start, als wild plan van drie overmoedige marketeers en een ex-priester. Zonder geld en zonder technische kennis, maar met ‘de hufterigheid om dingen door de muur te slaan’ braken ze de gesloten loterijmarkt open. Geen zee ging te hoog, geen idee was te gek, want: ‘Wij doen alles anders. Alleen als je de regels verandert, verander je de markt.’

Vijfentwintig jaar later is de Nationale Postcode Loterij glamourfabriek, geld – machine, netwerk en wereldverbeteraar ineen. Ze hebben er veel geld uit te delen: tot nu toe meer dan vier miljard euro. Het is een bedrijf dat goede doelen sexy heeft weten te maken en grootheden als Nelson Mandela, Bill Clinton en Rafael Nadal binnenhaalde voor de promotie. De A-merken staan in de rij voor een partnership. Toch is de geschiedenis van de loterij niet onbesproken.

Voor het eerst kreeg een onafhankelijke journalist de gelegenheid achter de schermen te kijken. Ineke Holtwijk liep mee en sprak uitvoerig met de hoofdrolspelers en andere betrokkenen binnen en buiten de loterij. Het resultaat is De mannen van de droomfabriek.


"Een geweldig tijdsbeeld van Nederland in de afgelopen 25 jaar en tegelijkertijd een spannend jongensboek. Bovendien zeer herkenbaar en waarachtig. Ik sloeg het na lezen dicht met het gevoel: ja, zo is het gegaan. Het is een hele evenwichtige vertelling en een zorgvuldige reconstructie. Journalistiek handwerk van de bovenste plank. Een prachtig voorbeeld van ‘don’t tell me, but show me’. De vele anekdotes en details spreken voor zich. "

- Paul Scheffer

"Uitstekend journalistiek werk "

- De Volkskrant

Over de auteur

Ineke Holtwijk

Ineke Holtwijk (1955) werkte als correspondent voor de Volkskrant en NOS Journaal in Zuid-Amerika. Ze publiceerde diverse non-fictieboeken, waaronder de bekroonde bestseller Kannibalen in Rio die naar aanleiding van de Olympische Spelen in Rio opnieuw is uitgebracht. In 2015 verscheen haar boek De mannen van dee droomfabriek, over de opkomst van de Nationale Postcode Loterij.

Meer over deze auteur