ISBN:
9789460039911 (paperback) 9789460039928 (ebook)
Aantal pagina's:
368
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
16/02/2019

De Chinese wereldorde komt eraan. In een drieënhalf uur durende toespraak tijdens het negentiende partijcongres in augustus 2017 stippelde president Xi de route uit. In 2035 moet China een welvarende staat zijn die wereldleider is op het gebied van technologie en innovatie. In de daaropvolgende vijftien jaar moet China worden uitgebouwd tot een wereldmacht. En als in 2049 de Volksrepubliek zijn honderdste verjaardag viert, moet Xi’s ‘Chinese Droom’ zijn uitgekomen: China moet dan de leider van de wereld zijn.

Die droom kan uitkomen als China de koploper van de nieuwe industriële revolutie van Internet of Things, nanotechnologie en Artificial Intelligence wordt. In een fascinerend betoog vol persoonlijke ervaringen betoogt Rob de Wijk dat dit gaat lukken en dat China dan de wereldorde kan gaan bepalen. In de negentiende eeuw deden de Britten dit en in de twintigste eeuw de Amerikanen.

Geholpen door de financiële crisis van 2008, president Trumps protectionisme, de Brexit en opkomend nationalisme in Europa wordt de eenentwintigste eeuw, de eeuw van China. Daardoor gaat de westerse wereldorde met zijn vrijemarkteconomie, internationale recht, internationale instituties, democratie, mensenrechten en burgerlijke vrijheden op de schop. Hoe dit tij te keren wordt het belangrijkste vraagstuk van onze tijd.

 

Lees hier een fragment uit De nieuwe wereldorde.

 

In de media

De nieuwe wereldorde besproken in We are Finance door dr. Bob van Kuijck: ‘China gaat de wereldeconomie destabiliseren.’ december 2019.

Interview met Rob de Wijk in Trouw: ‘‘China pakt ons gewoon in’‘, 21 februari 2019.

Bespreking van De nieuwe wereldorde in Trouw: ‘Christelijke cultuur wordt Chinees‘, 27 februari 2019.

Opiniestuk over De nieuwe wereldorde in NRC: ‘Oost-Europa is pion in Chinees spel‘, 22 februari 2019.

Interview met Rob de Wijk in Nederlands Dagblad: “Nog even en de wereld is van China“, 1 maart 2019.

Interview in De Tijd: “Eindelijk ontwaakt Europa uit zijn winterslaap“, 6 april 2019.

Interview met Rob de Wijk over De Nieuwe wereldorde, op Parmando24Culture.nl, 29 april 2019. Klik hier om het interview terug te zien.

Interview met Rob de Wijk in opinieblad Forum over De nieuwe wereldorde, ‘Rob de Wijk waarschuwt: ‘Laat je niet inpakken door China”, 8 april 2019.

Interview met Rob de Wijk over De nieuwe wereldorde bij WNL Op Zondag, 24 februari 2019.

Interview met Rob de Wijk over De nieuwe wereldorde in 1 op 1 van Radio 1: ‘Help! De Chinezen komen’, 21 februari 2019.

Interview met Rob de Wijk over De nieuwe wereldorde bij De Telegraaf Podcast: ‘China is gevaar voor onze democratie‘, 21 februari 2019.

Bespreking van De nieuwe wereldorde in Trends: ‘Een hoop landen heeft een bloedhekel aan het Westen‘, 20 februari 2019.

Rob de Wijk over De nieuwe wereldorde bij BNR Podcast Boekestijn en De Wijk: ‘Europe, made in China‘, 8 februari 2019.


Over de auteur

Rob de Wijk

Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij houdt zich bezig met geopolitiek en internationale veiligheid. Hij publiceerde talloze boeken en artikelen, is een veelgevraagd commentator voor radio en tv en is columnist voor Trouw.

Meer over deze auteur