ISBN:
9789463822978 (midprice) 9789463821698 (ebook)
Aantal pagina's:
368
Verschijningsdatum:
06/04/2021

Ooit deelde Europa de lakens uit in de wereld, maar op dit moment wordt het continent van alle kanten belaagd, ook van binnenuit.

De Chinese president Xi Jinping ziet het continent als een wingewest. Hij is al jaren bezig invloed op de Westelijke Balkan te kopen en probeert de Europese Unie uit elkaar te spelen. Rusland voelt zich bedreigd en president Poetin voert geheime operaties uit om de NAVO te ontwrichten. President Trump maakte het de Russen en Chinezen intussen gemakkelijk door zich van zijn trouwste bondgenoten af te keren en zelf ook de aanval op Europa te openen. Premier Johnson dacht buiten de Europese Unie beter af te zijn en de Hongaarse en Poolse leiders ondermijnen de democratische rechtsstaat. Allemaal menen ze dat een sterke Europese Unie hun ambities in de weg staat.

Politieke leiders worstelen met een antwoord. De coronacrisis heeft de uitdaging nog verder vergroot. Kunnen we deze slag om Europa winnen? Kan Biden de schade die Trump aanrichtte repareren? Wordt Nederland vermalen tussen Duitsland en Frankrijk? Blijft de EU een speler in de wereld of wordt het continent de speeltuin van de wereldmachten?

De dreiging is groot, maar in het fascinerende en verrassend optimistische De slag om Europa laat een van de grootste geopolitieke denkers van deze tijd zien hoe velen hun tanden op Europa stuk bijten.

Rob de Wijk over De slag om Europa

 

In de media

Bekijk hier het interview met Rob de Wijk bij Lezen.tv op 13 januari 2022>

Interview met Rob de Wijk in het Algemeen Dagblad: ‘Europa is veel sterker dan we denken.’ 19 april 2021.

Rob de Wijk te gast bij BNR podcast: ‘Is Rob de Wijk een optimist geworden?’ 9 april 2021.

 


"De Wijks rake analyses in heldere taal maken van De slag om Europa een uiterst leesbaar en leerzaam boek."

- China Nu

"Verplichte kost voor alle spelers aan de formatietafel in Den Haag."

- Het Financieele Dagblad

Over de auteur

Rob de Wijk

Rob de Wijk (1954) is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Hij publiceerde talloze boeken, waaronder de bestseller De nieuwe wereldorde, is een veelgevraagd commentator voor radio en tv, is columnist voor Trouw en maakt de bekroonde podcast Boekestijn en De Wijk van …

Meer over deze auteur