ISBN:
9789463822244 (ebook) 9789463821018 (paperback)
Aantal pagina's:
372
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
29/03/2022

Van de profeet Mohammed weten de meeste mensen niet veel meer dan dat hij de strenge, onfeilbare stichter van de islam was. Maar zijn leven was veel kleurrijker dan de hedendaagse geloofsleer doet vermoeden. Van hoeveel vrouwen heeft hij wel niet gehouden? Waarom keerde hij Medina, de hoofdstad van zijn opbloeiende islamitische staat, plots de rug toe?

Na zijn dood zijn tal van relieken bewaard gebleven, die nog altijd worden vereerd, en allemaal zijn omgeven met verhalen. Robbert van Lanschot, die al jaren een grote fascinatie koestert voor Mohammed, verdiepte zich in de oude geschriften en reisde de islamitische wereld door op zoek naar zijn relieken, van Tsjetsjenië naar Zuid-India, van Turkije naar Israël, en van Afghanistan naar Syrië. In het Topkapi Museum in Istanboel vond hij de gouden doos met daarin de verloren tand van de Profeet. In Jeruzalem, op zoek naar de precieze plek waar Mohammed met een ladder naar de hemel klom, bezocht hij het mysterieuze, in de Joodse Klaagmuur ingemetselde moskeetje, waar een bijzondere ring wordt bewaard. En wat gebeurde er eigenlijk met de schatrijke, verdwenen verzamelaar van de haren van de Profeet?

De tand van de Profeet is een meesterlijk, meeslepend verslag van Van Lanschots avontuurlijke omzwervingen, waarbij hij ons een heel andere, onbekende kant van de islamitische wereld laat zien.

 

Robbert van Lanschot te gast bij Kees van den Bosch in De Groene Amsterdammer Podcast:


"Een prachtig boek."

- Kees van den Bosch in De Groene Amsterdammer podcast

"Van Lanschot weet de lezer op aanstekelijke wijze mee te nemen op zijn queeste."

- NRC

"Van Lanschot portretteert Mohammed als een feilbaar, complex en gepassioneerd mens en rekent zo af met het beeld van een strenge, zure puritein die opriep tot geweld."

- Argus

"De bereisde auteur beschrijft de bonte wereld van de islam als een geïnteresseerde én goed geïnformeerde buitenstaander."

- EO Visie

"Een verrassend, interessant en belangrijk boek over de traditie van de Islam en over diens Profeet. Een aanrader."

- Uitdaging.nl

Over de auteur

Robbert van Lanschot

Robbert van Lanschot (1949) is schrijver, journalist en kenner van het Midden-Oosten. Eerder publiceerde hij onder meer in NRC Handelsblad, de Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Zijn boek over het wilde nachtleven in Nairobi leidde tot de film Afrikaanse Bruid.

Foto: Robbert van Lanschot met de Bewaarder van de Hemelmantel in Kandahar

Meer over deze auteur