ISBN:
9789463820721 (ebook) 9789463820714 (paperback)
Aantal pagina's:
320
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
25/08/2020

‘Kijk wat die rothonden ze hebben aangedaan, mompelde iemand. Niemand noemde het touw, of de moersleutel, of het geweer, of het mes, of de stok, of de zweep, of de laarzen met bloed eraan. Eigenlijk zei niemand veel. Het leek eenvoudiger zo.’

Op een warme avond in 2016 verzamelt zich een groep witte boeren in de hoek van een stoffig veld op een boerderij buiten Parys, in de Zuid-Afrikaanse provincie Vrijstaat. Sommigen zijn woedend. Anderen zien de hele gebeurtenis meer als een grap, een spel. Maar de gebeurtenissen van de uren daarna zullen ze allemaal nog lang blijven achtervolgen. Ze zullen families uit elkaar scheuren en leiden tot zelfmoordpogingen, inzinkingen, echtscheiding, faillissement, ernstige bedreigingen en onvergeeflijk verraad.

Andrew Harding beschrijft het verhaal van die nacht, en van wat daarna gebeurde. Het is het verhaal van de moord op twee zwarte jongens, een rechtbankdrama, een diepgaand onderzoek naar collectieve schuld en individuele gerechtigheid, en een meeslepende literaire thriller. Op weergaloze wijze onderzoekt Harding de impact van een moment van collectieve barbaarsheid op een fragiele gemeenschap.

 

Luister naar de podcast Blood Lands van Andrew Harding over Dit zijn geen aardige mensen

 

Liesl Olivier van Literary globe introduceert Dit zijn geen aardige mensen

 

In de media

Bespreking in De Groene Amsterdammer: ‘Harding slaagt in zijn streven om uit te stijgen boven de clichés. Door zich op een enkel incident te concentreren weet hij kundig een meta-verhaal te vertellen.’ 7 december 2020.

Vier sterren voor Dit zijn geen aardige mensen in De Standaard: ‘Een ontluisterend verslag van een tragische zaak.’ 12 september 2020.

Bespreking van Dit zijn geen aardige mensen door Ingrid Glorie op voertaal.nl: ‘[Dit zijn geen aardige mensen] heeft de spanning van een rechtbankthriller’ 8 september 2020.


"De Britse correspondent Andrew Harding reconstrueerde een dubbele moord, en toont tegelijkertijd het vergeefse verlangen naar solidariteit in een wij-tegen-zij-maatschappij."

- NRC
Nieuws

Andrew Harding wint de Sunday Times Literary Award Non-Fiction

Woensdag 15 september werd bekend gemaakt dat Andrew Harding in Zuid-Afrika de Sunday Times literary award voor non-fictie ontvangt voor zijn boek These are not gentle people, in Nederland verschenen als Dit zijn geen aardige mensen. De winnaar van de non-fictie categorie is volgens de jury in staat om de waarheid te belichten, op een …

Lees dit bericht

Over de auteur

Andrew Harding

Andrew Harding is een Britse auteur en correspondent voor onder andere de BBC en The Guardian. Hij begon zijn carrière in Rusland, waar hij meer dan tien jaar woonde en werkte. Hij deed verslag vanuit tal van brandhaarden over de hele wereld, meest recent vanuit Oekraïne.

Foto: © Sam Harding

Meer over deze auteur