ISBN:
9789460037719 (ebook) 9789460038501 (hardcover)
Aantal pagina's:
640
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
18/01/2018

Jacob van Lennep (1802-1868), gangmaker en spotter, vrouwenliefhebber en hulpvaardig vriend. Hij leidde een fascinerend leven, gespleten tussen de bedrukkende moraal en de turbulente moderniseringen van zijn tijd. Als telg uit een voorname Amsterdamse familie voelde hij de last daarvan op zich drukken. Want iemand van zijn afkomst moest zich conformeren, en dat lag hem niet. Al op zijn negentiende verwekte hij een buitenechtelijk kind. Toen hij 32 was, ging hij ervandoor met een nieuwe liefde en liet zijn vrouw met vijf kinderen achter. Zijn vader kon hem nog net tegenhouden.

Hij werd niet herkozen als lid van de Tweede Kamer, omdat hij spotverzen op de vaderlandse geschiedenis schreef. Zijn daadkracht was enorm: Amsterdam dankt zijn waterleiding aan hem en Den Haag het behoud van de Ridderzaal. Hij was betrokken bij de plannen voor het Amstel Hotel, het Noordzeekanaal en het Rijksmuseum. Maar Jacob van Lennep was bovenal een getalenteerde, enorm productieve schrijver die de moed had zijn eigen weg te volgen in een door conventies bepaalde tijd.

Marita Mathijsen schreef met Jacob van Lennep een fascinerend levensverhaal, dat tegelijk een biografie is van een tijdperk. Ze doorzocht duizenden brieven en documenten en sprak met vele afstammelingen, van wie ze oude familieverhalen achterhaalde en tal van onbekende foto’s en tekeningen, die in dit rijk geïllustreerde boek zijn opgenomen. Met haar meeslepende stijl, humor, inlevingsvermogen en eruditie weet Mathijsen de complexe negentiende eeuw in dit boek voor iedereen toegankelijk te maken. Want Jacob van Lennep ís die fenomenale eeuw, met al zijn tegenstrijdigheden.

Genomineerd NRC Boek van het jaar 2018

Genomineerd voor Boek van de Maand bij DWDD

Genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2018

Shortlist Nederlandse Biografieprijs 2018

 

Een fragment uit Jacob van Lennep leest u hier.

 

In de media: 

Bespreking Jacob van Lennep. Een bezielde schavuit in Gooi- en Eemlander: ‘Doortje Ringeling en haar schavuit’, 29 december 2018.

Maarten ’t Hart over de biografie van Jacob van Lennep (door boekhandel De Kler):

Marita Mathijsen was te gast bij VPRO boeken. Klik HIER voor het interview.

Op zaterdag 27 januari werd de biografie van Jacob van Lennep gepresenteerd in de Lutherse Kerk te Amsterdam. Bekijk de boekpresentatie hier terug.

 

De boekenweek-column over de biografie van Jacob van Lennep in de Groene Amsterdammer van 7 maart 2018 kunt u hier teruglezen.Over de auteur

Marita Mathijsen

Marita Mathijsen is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schreef verschillende standaardwerken, waaronder De geest van de dichter, De gemaskerde eeuw en Historiezucht. Meest recent schreef ze het biografische werk Jacob van Lennep. Een bezielde schavuit.

© Foto: Ruud Pos

Meer over deze auteur