ISBN:
9789463821971 (ebook) 9789463821780 (paperback)
Aantal pagina's:
448
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
28/09/2021

Wat lazen negentiende-eeuwers? Wat betekende lezen voor hen? Waar haalden ze hun boeken vandaan, wie waren hun favoriete auteurs en op welke uitgaven werd heftig gereageerd? Waren de schrijvers die wij nu nog kennen uit die tijd toen ook bekend? En hoe verhield de literatuur zich tot de omwentelingen in de maatschappij?

In het even vernieuwende als meeslepende L zet Marita Mathijsen haar eigentijdse leesbril af en verplaatst ze zich in de negentiende-eeuwse boekenliefhebber. Letterlijk, want ze laat deze lezer, die ze L noemt, geregeld zelf aan het woord komen in fictieve dagboekfragmenten. Doelbewust negeert Mathijsen daarbij de grens tussen literatuur en wetenschap.

Het resultaat is een verbluffende nieuwe kijk op een veelbewogen periode. Schrijvers komen in een ander licht te staan. Zij voelen zich verantwoordelijk voor het welzijn van de maatschappij en Mathijsen laat zien dat literatuur zelfs omwentelingen aanjaagt. Aan het begin van de eeuw zijn er poëtische oproepen tot verzet tegen de Franse overheersing, dan volgen romantische verhalen over de historie. Halverwege de eeuw worden de romans rauwer en realistischer. Tegen het eind overheersen boeken die misstanden aan de kaak stellen.

Toptiens werden in die tijd niet bijgehouden. Toch weet Mathijsen met ingenieuze middelen tot een beredeneerde schatting te komen welke boeken indertijd het meest werden gelezen. Ze stelt ons daarmee tal van interessante, vaak vergeten auteurs voor, onder wie veel vrouwen.

Met L creëert Marita Mathijsen een weergaloze, nieuwe geschiedenis van het lezen in de negentiende eeuw én van de eeuw zelf. Dat doet ze met grote kennis van zaken en in de toegankelijke en geestige stijl waar ze patent op heeft.

 

Lees hier alvast een fragment uit L>

 

In de media:

Marita Mathijsen is uitgeroepen tot beste neerlandicus: Ze ontvangt de Wassenburgh Penning 2023

Bespreking bij L op Tzum.nl: ‘Een bijzonder aantrekkelijke en toegankelijke literatuurgeschiedenis over de lezer in de negentiende eeuw.’ 29 november 2021.

L besproken op Neerlandistiek.nl: ‘Mathijsen zet haar velen talenten in voor L: haar geleerdheid en belezenheid, haar vertelvermogen en vertelplezier, en haar inlevingsvermogen.’ 17 oktober 2021.

Recensie van L in Trouw: ‘Een heerlijk sprankelend boek.’ 7 oktober 2021.


"Prachtig"

- de Volkskrant

"Marita Mathijsen schrijft sprankelend over de literatuurgeschiedenis van de negentiende eeuw. Ze verdient er een tien met een griffel voor."

- Trouw

"L is in zijn opzet volkomen geslaagd: inderdaad heeft de hedendaagse lezer de indruk dat hij wordt binnengevoerd in de denkwereld van zijn XIX-de eeuwse voorganger."

- Raymond van den Boogaard

"Het is smullen voor liefhebbers van weidse cultuurgeschiedenissen."

- Historisch Nieuwsblad

"Verrassend en informatief."

- Nederlands Dagblad

"De Nederlandse lezersgeschiedenis is nog onontgonnen terrein. Het maakt L des te waardevoller."

- De Groene Amsterdammer

Over de auteur

Marita Mathijsen

Marita Mathijsen is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schreef verschillende standaardwerken, waaronder De geest van de dichter, De gemaskerde eeuw en Historiezucht. Meest recent schreef ze het biografische werk Jacob van Lennep. Een bezielde schavuit.

© Foto: Ruud Pos

Meer over deze auteur