Aantal pagina's:
208
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
05/06/2008

Brabanders heten gulhartig en bourgondisch, Friezen nuchter en gevoelig. In Brabant wordt de werkelijkheid bereikt via een verkennende omweg, in Friesland gaat zoiets rechtstreeks. Als Fries woont en werkt Tony van der Meulen in Brabant. Hij kijkt er om zich heen: verrast, ontroerd maar soms ook vol ongeloof. Fries in Brabant is een bundeling van de veelgelezen, bewonderde en bekritiseerde stukken die hij dagelijks in de schaduw van de werkelijkheid schreef voor het Brabants Dagblad.

In een asielzoekerscentrum wordt voor het eerst een spiegel opgehangen en leren vluchtelingen weer naar zichzelf kijken. Tijdens de Matthäus Passion komt plotseling een vrouw met een pan kokend water voorbij. Een analfabeet leert het woord lezen dat op zijn koekje staat:Peijnenburg. En vanaf de kansel krijgen de inwoners van Zijtaart te horen: ‘God is blij met ons, wij doen een heleboel dingen goed.’

Fries in Brabant: het verrassende leven van alledag in honderd zorgvuldige observaties


Over de auteur

Tony van der Meulen

Tony van der Meulen (1946) is journalist en oud-hoofdredacteur van het Brabants Dagblad en De Tijd. Hij publiceerde een aantal boeken, waaronder De verzwegen moeder en Het leed dat winkelen heet. Van Anders nog iets?, zijn boek over de teloorgang van de traditionele middenstand, werden 15.000 exemplaren verkocht.

Meer over deze auteur