ISBN:
9789463822114 (midprice) 9789460039720 (ebook) 9789460038150 (paperback)
Aantal pagina's:
360
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
21/01/2015

Ze was een de eerste vrouwelijke dirigenten van Nederland. Ze trad op in het Concertgebouw met een eigen kamerorkest, maar haar carrière werd getorpedeerd door de oorlog. Toen de nazi’s binnenvielen, ontbond ze haar orkest en werd ze, hoewel van joodse afkomst, actief in het verzet: ze was een van de drijvende krachten achter de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943. Na de oorlog vertrok ze, volkomen ontgoocheld, aan boord van het passagiersschip Queen Mary naar Amerika, om nooit meer in Nederland terug te keren.

‘Ik ben vijftig jaar te vroeg geboren,’ zou ze vlak voor haar dood verklaren. Het is een intrigerende zin. Zou de vrouw die in haar jonge jaren door een gezaghebbend muziekrecensent werd getypeerd als ‘een dirigente die op weg is om een gewichtige factor in de Nederlandse muziekcultuur te worden’, in deze tijd wereldwijde faam hebben verworven?

Hoe het zij, de prachtige carrière die ze in de Verenigde Staten had, is in Nederland onopgemerkt gebleven. Maar in dit boek wordt Frieda Belinfante (1904-1995), celliste, dirigente, verzetsvrouw en lesbienne avant la lettre, eindelijk uit de schaduw getrokken en in het volle licht geplaatst. En terecht, want een ding staat vast: ze behoort tot de groten van Nederland.

 

LUISTER HIER NAAR HET HOORSPEL VAN RADIO 4 OVER FRIEDA BELINFANTE

 

In de media:

Een schitterend vergeten leven besproken op Stretto.be: ‘Een prachtboek.’ 1 juni 2020.

Artikel over Frida Belinfante en Een schitterend vergeten leven in Gaykrant: Een van de grote vrouwen van Nederland 10 mei 2020.

Recensie van Een schitterend vergeten Leven: De eeuw van Frieda Belinfante op vrouwenbibliotheek.nl, 1 januari 2019.

 


"Gedetailleerd en meeslepend boek over een intrigerende vrouw."

- de Volkskrant

"Geweldig boek, geweldige vrouw."

- Paul Witteman

"Dankzij veel citaten uit gesprekken en brieven is dit een bijzonder levendige biografie van een moedige, vrijgevochten vrouw die in het verzet zat en muzikaal carrière maakte in de VS. "

- NRC

"Soms is het leven zo rijk aan uitersten dat een biografie niets meer nodig heeft dan de weerslag van dat leven zelf. "

- Happinez

"Een schitterend vergeten leven is de prachtige, onopgesmukte biografie over celliste, dirigente, muzieklerares én verzetsheldin Frieda Belinfante."

- Algemeen Dagblad

Over de auteur

Toni Boumans

Toni Boumans (1944) werkte jarenlang bij de VARA als radio- en tv-journaliste, onder meer voor Zembla. Samen met twee andere auteurs schreef ze Herinneringen aan Srebrencia. Daarnaast maakte ze bekroonde documentaires over kunstenaar en verzetsman Willem Arondéus en over de vrouw wier biografie ze schreef, Frieda Belinfante.

Meer over deze auteur