ISBN:
9789463822725 (midprice) 9789463821520 (ebook)
Aantal pagina's:
352
Verschijningsdatum:
09/02/2021

Eind negentiende eeuw besluit Popke Bakker, zoon van de kastelein van herberg De Drie Zwaantjes in Langweer, met zijn vrouw Dieuwke en hun negen kinderen – het zouden er uiteindelijk vijftien worden – een garen-en-bandwinkel te beginnen in Buitenpost. De zaak wordt al gauw een begrip. In de jaren die volgen groeit P.S. Bakker uit tot een bekend modehuis in het noorden, met filialen in Leeuwarden en Groningen. De streng gereformeerde Bakkers zijn ook bestuurlijk en politiek actief.

Van de kleinkinderen van Popke en Dieuwke zijn er enkelen homoseksueel, een geaardheid die ze vanuit hun gereformeerde achtergrond proberen niet te tonen. Couturier Sjoerd, zijn broers Albert, Popke en Dirk, en hun neef, uitgever Bert Bakker, spelen een prominente rol in het artistieke milieu van de late jaren dertig in Amsterdam. Na de inval van de Duitsers komen zij in verzet. Uiteindelijk zal Sjoerd, die de politie-uniformen maakte voor de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943, met zijn verzetskameraden worden geëxecuteerd. Ook andere Bakkers wacht een dramatisch lot.

Het is voor het eerst dat hun nazaten zich lieten interviewen over hun voorouders. Toni Boumans kreeg ook toegang tot veel persoonlijke documenten. Een onvergetelijk verhaal van een uitzonderlijke familie met een bewonderenswaardig moreel kompas.

 

In de media

Paul de Leeuw over Je mag wel bang zijn, maar niet laf bij Tijd voor Max: ‘Wat Toni Boumans fantastisch opschrijft is met name de ontwikkeling van homoseksualiteit na de oorlog […] heel bijzonder.’ 15 april 2021.


"Een lezenswaardig boek dat krachtig een breed historisch beeld schetst."

- de Volkskrant

"De familie Bakker op bijzondere wijze tot leven gebracht."

- NRC

"Gedegen, tour de force, leest als een trein."

- Gaykrant

"Een monument voor een moedige familie."

- Biografieportaal

"Een eeuw Nederlandse geschiedenis, met alle scrupules van dien, samengebald in het tragische lot van een familie. De familie Bakker, welteverstaan. Aarzel niet dit navrante relaas te lezen."

- Leo van de Wetering, Boekhandel Donner

"Met veel plezier gelezen, interessant en boeiend. Een bijzondere en tragische familiegeschiedenis van een heel hecht gezin en een mooi tijdsbeeld van een deel van de 20e eeuw. "

- Sierk Spits, Nawijn & Polak

Over de auteur

Toni Boumans

Toni Boumans (1944) werkte jarenlang bij de VARA als radio- en tv-journaliste, onder meer voor Zembla. Samen met twee andere auteurs schreef ze Herinneringen aan Srebrencia. Daarnaast maakte ze bekroonde documentaires over kunstenaar en verzetsman Willem Arondéus en over de vrouw wier biografie ze schreef, Frieda Belinfante.

Meer over deze auteur