ISBN:
9789460038099 (paperback) 9789460038419 (ebook)
Aantal pagina's:
288
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
08/02/2018

‘Dit boek gaat over het idee van God. Het gaat erover hoe het concept van een actieve, geëngageerde, goddelijke aanwezigheid als fundament van de schepping, opkwam in de menselijke geschiedenis. Hoe dit abstracte denkbeeld geleidelijk persoonlijker werd, menselijke trekken en emoties kreeg, en talloze verschillende verschijningsvormen. En ten slotte hoe deze oervoorstelling, na vele eeuwen en met grote moeite, transformeerde tot de enkelvoudige God die wij vandaag kennen onder namen als Jahweh, Vader en Allah.’

In De zeloot verruilde bestsellerauteur Reza Aslan het overbekende beeld van Jezus van Nazareth voor een verrassende, nieuwe voorstelling van de man in al zijn tegenstellingen. In zijn nieuwe boek richt hij zich op een nog groter onderwerp: God, met een hoofdletter.
Of we ons daarvan nu bewust zijn of niet, en of we zelf nu gelovig zijn of niet, als wij ons een beeld van God vormen, zien we in overgrote meerderheid een goddelijke versie van onszelf. En dan niet alleen met onze goede eigenschappen – mededogen, liefde, rechtvaardigheid – maar ook met alles wat minder goed is: hebzucht, jaloezie, gewelddadigheid. Al deze eigenschappen spelen een rol in elke religie en in elke cultuur.
In God ontrafelt Aslan op meesterlijke wijze de diepgewortelde behoefte het goddelijke te vermenselijken. Zijn oproep tot een beter godsbegrip en een diepere spiritualiteit stemt tot nadenken, of je nu gelooft in een God, vele goden of helemaal geen god.

Een fragment uit God leest u hier.

 

In de media:

De recensie in De Standaard van vrijdag 16 maart 2018 leest u hier terug.


"Adembenemend en controversieel. Reza Aslan heeft in zijn gebruikelijke, fraaie stijl een boek geschreven dat heilig huisjes omver schopt en iedere lezer tot nadenken zal aansporen."

- Bart D. Ehrman, auteur van De God van Galilea

"Een voortreffelijke ‘menselijke geschiedenis’ van God."

- Philip Jenkins, auteur van Crucible of Faith

"Aslan werpt een intelligent en mild licht op de eeuwenoude controverse. [Een] kritische blik op de religieuze evolutie. "

- Trouw

"[Aslan laat] lezers kennismaken met informatie waartoe ze anders maar lastig toegang zouden hebben gekregen. En of die lezers nu geloven dat God bestaat of niet, en hoe ze denken dat hij er in het eerste geval uitziet, dat doet aan het leesplezier niets af."

- De Standaard der Letteren

Over de auteur

Reza Aslan

Reza Aslan is godsdiensthistoricus en bestsellerauteur van onder meer Geen god dan God, dat in vele talen is vertaald. De rechten van De zeloot, een bestseller in Amerika, werden verkocht aan tientallen landen.

Meer over deze auteur