ISBN:
9789460038884 (paperback)
Aantal pagina's:
284
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
23/10/2018

Gelauwerd kunstenaar Nora Krug werd decennia na de val van het naziregime geboren, maar de Tweede Wereldoorlog wierp een lange schaduw over haar jeugdjaren in het Duitse Karlsruhe. Het simpele feit dat zij een Duitse was, betekende dat zij zich moest verhouden tot de gruwelen van de Holocaust. Maar Nora wist weinig van haar eigen familie tijdens de oorlog: hoewel al haar grootouders de oorlog meemaakten, werd er thuis nooit over gesproken.

Pas veel later, als zij al meer dan tien jaar in Amerika woont, beseft Krug dat de noodzaak de vragen te stellen die zij als kind nooit durfde te stellen door haar vertrek naar het buitenland alleen maar groter is geworden. Ze keert terug naar Duitsland om onderzoek te doen en familieleden te interviewen. Tijdens deze uitzonderlijke zoektocht, die uiteindelijk continenten en generaties zal omspannen, weet zij stukje bij beetje het verontrustende verhaal van haar familie te ontrafelen.

In het schitterende en volkomen originele Heimat – graphic novel, familieplakboek en onderzoeksjournalistiek in een – maakt Nora Krug gebruik van brieven, archiefmateriaal, spullen van de vlooienmarkt en foto’s om duidelijk te maken wat het betekent om bij een land te horen en bij een familie.

 

 

In de media: 

Bespreking van Heimat in Quest Historie: ‘Lezen: Duitse erfenis’, februari 2019.

Bespreking van Heimat in Trouw: ‘So wie soschuldig‘, 23 december 2018.

Vijf sterren in de recensie in de Volkskrant: ‘Efzonde in beeld: Joost Pollman over de zoektocht van Duitse striptekenaars naar “die Heimat”‘, 30 november 2018.

Vijf sterren in de recensie van Hebban-recensent Ellen IJzerman: ‘Plakboek vol verlies’, 26 november 2018.

Recensie van Heimat op Historiek: ‘Heimat, een geïllustreerde Duitse familiegeschiedenis‘, 4 november 2018.

Nora Krug sprak bij VPRO Boeken over Heimat, kijk het hier terug.

Bespreking Heimat in Trouw: ‘Vaderland’, 4 november 2018.

Interview met Nora Krug over Heimat in het Parool: ‘Opa koos zelf voor NSDAP’, 4 november 2018.

Heimat staat in de top-5 non-fictie van 360 Magazine, geselecteerd door Boekhandel Athenaeum, 1 november 2018.

Interview met Nora Krug over Heimat op Karakters: ‘Heimat: het terugvorderen van een begrip dat de nazi’s misbruikten‘, 1 november 2018.

Interview met Nora Krug over Heimat in NRC: ‘Wat deden mijn Duitse opa’s en oma’s in de oorlog? In Heimat zoek ik het antwoord‘, 30 oktober 2018.

Bespreking in The New York TimesA Visual Memoir Asks what It Means for Germany to Reckon With Its Past‘, 3 oktober 2018.

Interview met Nora Krug over Heimat in The Guardian: ‘I would have thought, what’s left to say about Germany’s Nazi past?’ 3 oktober 2018.

Een interview met Nora Krug over Heimat (en de Engelse vertaling Belonging) in The New Yorker: ‘The Bracing Honesty of “Belonging”, a Graphic Memoir About German Identity‘, 21 juli 2018.

 

Tourdata Nora Krug:

10 november 2019, National Museum of Denmark, Kopenhagen
Keynote presentatie bij Neil MacGregor’s tentoonstelling: Germany: Memories of a Nation.

20 november 2019, Gasteig, Kultur für München
Lezing en interview tijdens de Jewish Culture Days en theatervertolkingen van scènes uit het boek door actrice Sunnyi Melles.

30 november 2019 – 6 januari 2020, Bilbolbul Comics Festival at the Museum of Musical Instruments, Bologna
Expositie met objecten, foto’s en brieven van Duitsers onder het Naziregime die Nora Krug vond op rommelmarkten tijdens haar research voor Heimat. Later zal deze tentoonstelling nog te zien zijn onder meer NS-Dokumentationszentrum in München.

4 april 2020, Oxford Literary Festival
Presentatie naar aanleiding van Heimat.


"Nora Krug behoort tot de top van het illustratorengilde."

- de Volkskrant

"Het boek leest als een roman, maar het is ook een stripboek, en een intieme en historische documentaire."

- NRC

"An extraordinary graphic memoir."

- The Guardian

Over de auteur

Nora Krug

Nora Krug (1977) is kunstenaar. Haar werk verscheen in The New York Times, The Guardian en Le Monde diplomatique en werd verschillende malen bekroond. Haar korte, getekende biografie Kamikaze werd opgenomen in Best American Comics en Best American Nonrequired Reading, haar animaties vertoond op het Sundancefestival. Krug is docent aan een design school in New …

Meer over deze auteur