ISBN:
9789460036224 (ebook) 9789460038747 (midprice) 9789460036057 (paperback)
Aantal pagina's:
304
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
04/06/2014

Aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis onderneemt Eva Vriend een zoektocht naar het ontstaan van een nieuwe provincie: Flevoland. Midden vorige eeuw dromen tienduizenden Nederlanders van een bestaan als boer in de net drooggelegde polders. Een nieuwe, ‘maakbare’ samenleving, waarin niet alleen het landschap langs de meetlat wordt gelegd, maar ook de toekomstige bewoners.

Alleen de besten van de besten zijn welkom. Zwakkelingen, achterblijvers en zielenpoten komen er niet in. De selectieprocedure van de rijksoverheid is zeer streng en voert zelfs tot in de slaapkamer. Zijn de bedden wel opgemaakt, is de linnenkast op orde? Eva Vriend weet het stilzwijgen van afgewezen kandidaten te doorbreken en de geheimen te ontrafelen van een bevolkingspolitiek die in de recente geschiedenis haar weerga niet kent.


"Het menselijk tekort in beeld: Eva Vriend laat zien wat de soms schrijnende gevolgen waren van de abstracte ideeën van ‘social engineers’, die van de Noordoostpolder een soort Brave New World wilden maken."

- Bert Wagendorp

"Een voortreffelijk geschreven, evenwichtig en compleet boek. Vriend -en dat is de grote kracht van haar boek- scheidt haar sympathie van haar eindoordeel"

- Nederlands Dagblad

"Prachtig geschreven: die vlakke polder blijkt vol gevoelige verhalen te zitten."

- Aaf Brandt Corstius

"Eva Vriend geeft de Noordoostpolder en Flevoland een eigen ziel"

- de Telegraaf

"Mooi en invoelbaar beschreven."

- Suzanna Jansen, auteur van de bestseller Het Pauperparadijs