ISBN:
9789463822350 (ebook) 9789463822312 (paperback)
Aantal pagina's:
192
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
24/05/2022

Er kan er maar één winnen. Maar die kan dat alleen met de hulp van anderen. Het is een klassiek dilemma: als je gelukkig wilt blijven in een gelukkige omgeving, wanneer kies je dan voor jezelf en wanneer voor de groep waarvan je deel uitmaakt? Wanneer moet je egoïstisch zijn en wanneer juist altruïstisch?

Als iemand dit probleem van dichtbij kent, dan is het filosoof en topwielrenner Guillaume Martin. Omdat wielrennen een individuele sport is die wordt beoefend in teamverband, legt het genadeloos onze fundamenteelste tegenstellingen bloot. Sprint je weg of help je je kopman? Ga je voor de etappe of voor het klassement? Het peloton is een hiërarchisch universum waarin alle menselijke aandriften in uitvergrote vorm naar boven komen, van machtsspelletjes tot voor-wat-hoort-wat.

In het fascinerende Het peloton en ik, deels geschreven tijdens de Tour van 2021, onderzoekt Martin wat de wielerwereld ons kan leren over dat veel grotere peloton dat we de samenleving noemen. Hij neemt ons mee op een persoonlijke tocht langs de problemen van deze tijd – klimaat, volksgezondheid, democratie – en gebruikt voorbeelden uit de sportwereld om ons hier anders naar te laten kijken. Zijn wij misschien allemaal een beetje zoals de wielrenner die voorrang geeft aan zijn eigen belang, zonder te beseffen welke schade hij aanricht? Kan het voorbeeld van de ware kampioen ons helpen?

 

Lees hier alvast een fragment van Het peloton en ik


"Guillaume Martin liet eerder al zien dat hij naast hard fietsen ook hard kan nadenken. In 'Het peloton en ik' wordt dat bevestigd, Martin is hier zelfs nog beter in vorm dan in zijn debuut."

- Bert Wagendorp in de Volkskrant

"Zelden heb ik dankzij een boek zo met een sportman meegeleefd. [...] Tussen de tegenstelling van ongebreideld egoïsme (overmoed) versus groepsdwang (onvermogen) kiest hij, nederig maar vastberaden, voor het zoeken naar een gezonde respectvolle verbinding tussen eigenwaarde en het algemeen belang. Je zou het zomaar veilig koers houden kunnen noemen."

- Nederlands Dagblad

Over de auteur

Guillaume Martin

Guillaume Martin (1993) is een Frans profwielrenner met een master filosofie. Nadat hij in 2019 twaalfde werd in de Tour de France, kreeg hij een contract aangeboden bij de grote Franse ploeg Cofidis. Sinds 2017 heeft hij een column in Le Monde, waarin hij verslag doet van zijn belevenissen in de Tour.

Foto: © …

Meer over deze auteur