ISBN:
9789463820745 (ebook) 9789463820738 (paperback)
Aantal pagina's:
208
Uitgever:
Balans
Verschijnt:
14/03/2020
Verschijningsdatum:
14/03/2020

Topwielrenner Guillaume Martin werd in 2019 twaalfde in de Tour de France. En hij is filosoof. Die combinatie vinden mensen soms moeilijk te begrijpen. Om af te rekenen met vooroordelen en duidelijk te maken dat er geen enkele reden is om onderscheid te maken tussen het hoofd en de rest van het lichaam, neemt Martin ons in Socrates op de fiets mee achter de schermen van de wereld van het topwielrennen – én zet hij ons aan het denken.

‘We moeten doen als een denker en denken als een doener,’ zei Bergson al. Hoe zouden Socrates, Aristoteles, Nietzsche en consorten het aanpakken als ze aan de start stonden van de Tour de France? Zou de intelligentie van deze merkwaardige sporters, deze ‘wielosofen’, voldoende zijn om de zo felbegeerde gele trui te veroveren? Op de fiets, zo wordt al snel duidelijk, verandert ons besef van tijd en ruimte en neemt contemplatie andere wegen dan we gewend zijn. Zo kan het gebeuren dat Heidegger in een greppel terechtkomt, Socrates de kop van het peloton overneemt en Sartre de Franse ploeg coacht. Een ding is duidelijk: fysieke topprestaties hoeven niet in strijd te zijn met intellectuele activiteiten.

Socrates op de fiets is even speels als onderhoudend, een betoog vol diepzinnige gedachten en een enerverend wielerboek in een.

 

In de media:

Bespreking door Bart Janssen, Faculteit Theologie en Religiewetenschappen KU Leuven ‘[…] een welgekomen verademing in tijden van corona’ 3 januari 2021.

Bespreking van Socrates op de fiets in De Standaard: ‘Guillaume Martin kan als geen ander uitleggen waarom Heidegger geen Hinault is.’ 17 mei 2020.

Socrates op de fiets besproken op Wielerkrant.be: ‘een bijzonder boek’ 14 april 2020.

Bespreking Socrates op de fiets in het FD: ‘Om af te rekenen met dat vooroordeel schreef [Martin] Socrates op de fiets, waarin hij de lezer meeneemt achter de schermen van wielerwereld, én aan het denken zet’ 11 april 2020.

Socrates op de fiets leestip van Indeleiderstrui.nl: ‘ook zonder interesse in filosofie is het een mooi boek’ 10 april 2020.

Socrates op de fiets besproken in Het Laatste Nieuws: ‘Guillaume Martin schrijft zoals hij fietst: met de lichte, frivole pedaaltred van een klimmer. Maar als hij ten aanval trekt, is het met een vlijmscherpe, amper te pareren demarrage’ 4 april 2020.

Recensie Socrates op de fiets op Hetiskoers.nl: ‘Een vermakelijk boek met de nodige vaart en humor’ 24 maart 2020.

Interview met Guillaume in het NRC door Dennis Boxhoorn, ‘Guillaume Martin fietst, dus hij is.’ 14 juli 2019.


Over de auteur

Guillaume Martin

Guillaume Martin (1993) is een Frans profwielrenner met een master filosofie. Nadat hij in 2019 twaalfde werd in de Tour de France, kreeg hij een contract aangeboden bij de grote Franse ploeg Cofidis. Sinds 2017 heeft hij een column in Le Monde, waarin hij verslag doet van zijn belevenissen in de Tour.

Foto: © …

Meer over deze auteur