ISBN:
9789460031502 (ebook) 9789460030949 (paperback)
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
22/03/2016

Een homo in de politiek – nog niet eens zo lang geleden was dat onvoorstelbaar. In de meeste landen is dat nog altijd zo. Toen Nederland in 1945 werd bevrijd, vormden de homoseksuelen een geminachte minderheid, en dat bleven ze nog jaren. De emancipatiestrijd moest nog worden gestreden, zowel maatschappelijk als persoonlijk. Deze strijd, waarin Nederland internationaal gezien een belangrijke rol heeft gespeeld, leverde in 2001 uiteindelijk het ‘homohuwelijk’ op, maar 25 jaar daarvoor ook de eerste parlementariër ter wereld die openlijk als homo uit de kast kwam.

Die eerste parlementariër was Coos Huijsen. In Homo politicus beschrijft hij de stille, grauwe beklemming van zijn jeugd op het naoorlogse, superchristelijke Goeree-Overflakkee, waar hij als jongen besefte dat hij anders was dan de rest. In de jaren zestig werd hij actief in de politiek voor de CHU, maar door de rechtervleugel daar als ‘verkeerde Coos’ weggezet. Hij kwam uit de kast, brak met de partij en werd homoactivist. In het bruisende Amsterdam van de jaren zeventig ontdekte hij hoe het voelt om als mens gewoon jezelf te kunnen zijn. Hij ontmoette er de liefde van zijn leven.

In dit boek laat Coos Huijsen op aansprekende en openhartige wijze zien hoe het persoonlijke en de politiek met elkaar zijn verweven. Onze verworvenheden zijn zeker niet vanzelfsprekend – ze moeten worden onderhouden en verdedigd.


"In Homo politicus laat Coos Huijsen zien dat het nog niet zo heel lang geleden onvoorstelbaar was dat iemand zich in Den Haag als homoseksueel kenbaar maakte."

- Volkskrant

"Moet iedereen lezen de jaren 70 en 80 komen weer helemaal tot leven."

- Jan Lenferink

"Een mooi en inspirerend verhaal. "

- Arie Boomsma

"Dit boek is een inspiratiebron voor mensen die zich inzetten voor acceptatie en gelijke rechten van LHBT’s."

- Tanja Ineke - voorzitter COC Nederland

"Boeiend en ook wel ietwat verontrustend"

- Jaarboek Parlementaire Geschiedenis

Over de auteur

Coos Huijsen

Coos Huijsen (1939) is historicus. Hij was werkzaam in het onderwijs en lid van de Tweede Kamer. Zijn boek Beatrix. De kroon op de republiek (2005) verscheen ter gelegenheid van het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix. Nederland en het verhaal van Oranje, waarop hij in 2012 promoveerde, werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs.

Meer over deze auteur