ISBN:
9789460036606 (ebook) 9789460035739 (hardcover) 9789460038648 (midprice)
Aantal pagina's:
392
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
18/10/2012

De ontdekker van Paaseiland was geen zeeman, maar een gepromoveerd jurist op leeftijd en een vermogend man. Toch besloot hij een expeditie te ondernemen op zoek naar het Onbekende Zuidland, een groot en mythisch continent in de Stille Oceaan.

Na een opleiding tot kaartenmaker werd Roggeveen notaris en vervolgens werkte hij zeven jaar in Batavia als Raad van Justitie. Hij kwam onder de invloed van Spinoza en raakte verwikkeld in een langdurig conflict met de gereformeerde kerk. Verbannen uit zijn geboortestad Middelburg organiseerde hij in 1721 – Roggeveen was toen al in de zestig – zijn grote expeditie, die de vroegste beschrijvingen opleverde van bewoners van Paaseiland, van Samoa en van andere eilanden in Polynesië.

Van Gelder schetst een indringend beeld van een ongewoon en grillig leven tegen de achtergrond van de Radicale Verlichting en de toenmalige obsessie van Europese ondernemers, piraten en fantasten met de Stille Oceaan.

Naar het aards paradijs is het vierde deel uit de reeks Sleutelfiguren, die tot stand komt op initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds.


"Een zinderend jongensboek. Van Gelder is niet alleen een kundig historicus, maar ook een verhalenverteller. "

- de Volkskrant

"In 1722 ontdekte de Zeeuw jacob Roggeveen Paaseiland en veel meer werden door een expeditielid bezongen in een episch gedicht, waar niemand naar omkeek tot historicus Roelof van Gelder er op stuitte. "

- NRC

Over de auteur

Roelof van Gelder

Roelof van Gelder is historicus en redacteur van NRC Handelsblad. Hij publiceerde boeken en artikelen over de cultuurgeschiedenis en het maritieme verleden van Nederland. Zijn Naporra’s omweg. Het leven van een VOC-matroos werd alom geprezen om de beeldende manier van schrijven. In 2008 verscheen Zeepost. Nooit bezorgde brieven uit de 17de en 18de eeuw.

Meer over deze auteur