ISBN:
9789460038990 (midprice) 9789460034701 (midprice) 9789460030710 (ebook)
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
07/02/2017

Wat zeggen de kruimeldief, de Daf, de geranium, de bierfiets en de boterham over ons? Waarom is de fiets juist in Nederland zo populair? De kaasschaaf hebben we niet uitgevonden, maar er kan geen politiek debat voorbijgaan of iemand begint over de kaasschaafmethode. Ook de koektrommel hebben we niet bedacht, maar het strikte beheer van de inhoud is wel Nederlands. Gastvrij en vrijgevig zijn we, maar wel binnen zekere grenzen.

Is het mogelijk ons land te typeren aan de hand van de voorwerpen waarmee we ons omringen? In dit boek worden eenenvijftig typisch Nederlandse objecten beschreven door evenzoveel schrijvers. Objecten die een speciale betekenis hebben gekregen door ons, door de manier waarop wij ermee omgaan. Daarmee biedt Nederland. Een objectief zelfportret een even unieke als prikkelende staalkaart van ons land.

Een fragment uit Nederland. Een objectief zelfportret in 51 voorwerpen leest u hier.


"Goede auteurs maken dit zelfportret van ons Nederlanders een genot om te lezen"

- Volkskrant

"We kijken in de spiegel als we dit lezen"

- DWDD

Over de auteur

Jeroen van Kan

Jeroen van Kan is radiomaker en oud-redacteur van Tirade. Voor Balans stelde hij het boek Nederland. Een objectief zelfportret samen.

Meer over deze auteur

Wim Brands

Wim Brands (1959 – 2016) was dichter, schrijver en maker van Brands met boeken bij de VPRO. Voor Balans stelde hij het boek Nederland. Een objectief zelfportret samen.

Meer over deze auteur