ISBN:
9789463820820 (ebook) 9789463820813 (paperback)
Aantal pagina's:
224
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
25/03/2020

Het gebeurde op een doodgewone dag in maart. Natascha had boodschappen gedaan, aan een filmplan gewerkt en daarna een uur lang geprobeerd iemand aan de lijn te krijgen bij de Belastingdienst. Ze had net de kattenbak verschoond, toen ze bericht kreeg van haar vader. Het was een bericht dat alles anders maakte. Hoe reageer je als je hoort dat iemand een ernstige vorm van kanker heeft? Wat betekent het om plotseling te worden geconfronteerd met de dreigende dood van je vader, van wie je zielsveel houdt, en die nog midden in het leven staat? En hoe voelt het als die vader dan ook nog eens een publiek figuur is, waardoor je hem en zijn ziekte met het halve land moet delen?

Nooit meer Fanta is een openhartig, rauw en toch subtiel verslag van het jaar dat Natascha’s vader ziek was en overleed. Met grote precisie en gevoeligheid, maar ook vol zelfspot en met lichte ironie beschrijft Natascha het veranderende leven van haar ouders en haarzelf in het zicht van de dood – van de eerste voortekenen van haar vaders ziekte tot het opruimen van zijn spullen. De gelukspoppetjes die ze in het ziekenhuis heimelijk onder haar vaders kussen stopte, hebben niet geholpen. Journalist Max van Weezel stierf op 11 april 2019, in het harnas, zoals hij wenste.

Max van Weezel was politicoloog, journalist en presentator. Hij was getrouwd met Anet Bleich. Zijn werk werd onderscheiden met de Anne Vondelingprijs en de Frans Banning Cocq Penning. Tot kort voor zijn overlijden presenteerde hij nog Met het oog op morgen.

 

In de media

Interview met Natascha van Weezel in de Flair: 75 jaar vrijheid mei 2020.

Interview met Natascha van Weezel in Het Parool: ‘Ik weet niet goed wat rouwen is.’ 2 april 2020.

5 sterren voor Nooit meer Fanta bij De leesclub van alles: ‘Een herkenbaar boek voor iedereen die iemand heeft verloren.’ 31 maart 2020.

Natascha van Weezel te gast bij NPO Radio 1 Kunststof: ‘Hoe reageer je als je plotseling wordt geconfronteerd met de naderende dood van je vader?’ 30 maart 2020

Interview met Natascha van Weezel en bespreking Nooit meer Fanta in Trouw: ‘Een boek dat je in één adem uitleest.’ 29 maart 2020.

Natascha van Weezel bij Met het Oog op Morgen over Nooit meer Fanta: ‘Ik zie het vooral als een boek over de band tussen vader en dochter. En ook de band met mijn moeder, ons als gezin.’ 29 maart 2020.

 


Over de auteur

Natascha van Weezel

Natascha van Weezel (1986) debuteerde met Magere jaren. In 2015 verscheen De derde generatie, waarmee ze veel opzien baarde. In 2017 volgde Thuis bij de vijand. Van Weezel is columnist bij Het Parool en werkt als freelancejournalist voor kranten en televisie. In 2019 maakte ze de vierdelige documentaireserie Natascha’s Beloofde Land voor de VPRO …

Meer over deze auteur