ISBN:
9789463821995 (ebook) 9789463821667 (paperback)
Aantal pagina's:
176
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
05/09/2021

Rechts-populistische politici en de media staan op gespannen voet met elkaar. Beschuldigingen van ‘linkse’ vooringenomenheid, ‘trial by media’ en ‘fake news’ zijn nooit ver weg, en op sociale media worden die vervolgens eindeloos herhaald. Als het aan Thierry Baudet ligt, gaat het ‘mediakartel’ op de schop en wordt de publieke omroep ‘gesaneerd’. Geert Wilders gaat zelfs verder: opheffen die hele NPO.

Tegelijkertijd lijken veel journalisten een fascinatie te hebben voor deze politici. Meer dan gemiddeld doen ze hun best hen voor de camera of microfoon te krijgen. Waarom eigenlijk? Zijn het de kijk-, luister- en clickcijfers? Hebben ze oprecht interesse in hun standpunten? Laten ze zich meeslepen door hypes? Of speelt het trauma van de opkomst van Pim Fortuyn, toen de journalistiek een heel deel van de bevolking gemist scheen te hebben, nog altijd een rol?

Voorzien van de nodige inside informatie beschrijven Nieuwspoort-rapporteurs Anet Bleich en Natascha van Weezel het raadselachtige spel van aantrekken en afstoten, zoals zich dat de laatste jaren afspeelde. Hebben rechts-populistische politici en de ‘mainstream media’ elkaar niet veel harder nodig dan ze eigenlijk willen toegeven?

 

In de media:

Anet Bleich en Natascha van Weezel te gast bij De Nieuws BV: ‘Geven media te veel ruimte aan radicaal-rechts?’ 28 september 2021.

Interview met Anet Bleich en Natascha van Weezel in de Volkskrant: ‘Je kunt als media wel blijven zeggen dat je objectief moet blijven, maar er zijn gewoon bepaalde grenzen.’ 26 september 2021.

Interview met Anet Bleich en Natascha van Weezel in NRC Handelsblad: ‘Rechts-populisten hebben de media in de houdgreep.’ 24 september 2021.


"Houdt de aandacht vast."

- DEMO

Over de auteur

Anet Bleich

Anet Bleich is politicoloog en redacteur van de Volkskrant . Ze publiceerde Een partij in de Tijd, over de PvdA, en Grensgangers, over de multiculturele samenleving (samen met Geke van der Wal). Als enige kreeg de auteur toegang tot het persoonlijke archief van Joop den Uyl.

Foto © Kors de Bruin

Meer over deze auteur

Natascha van Weezel

Natascha van Weezel (1986) debuteerde met Magere jaren. In 2015 verscheen De derde generatie, waarmee ze veel opzien baarde. In 2017 volgde Thuis bij de vijand. Van Weezel is columnist bij Het Parool en werkt als freelancejournalist voor kranten en televisie. In 2019 maakte ze de vierdelige documentaireserie Natascha’s Beloofde Land voor de VPRO …

Meer over deze auteur