ISBN:
9789463820981 (paperback) 9789460033124 (ebook) 9789460031687 (hardcover)
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
11/10/2016

Alcohol. We gebruiken het bijna allemaal. Dat is ook niet zo verwonderlijk, aangezien het niet alleen lekker smaakt, maar ons ook een lekker gevoel geeft. Alcohol ontspant, maakt ons zelfverzekerd, optimistisch, vrolijk en sociaal soepel. Vandaar dat ruim acht van de tien Nederlanders het tot zich nemen. Toch is alcohol, na het roken van tabak, de belangrijkste vermijdbare oorzaak van sterfte ter wereld.

Maar een glaasje rode wijn is toch juist goed? aldus een wijdverbreide volkswijsheid. Helaas. De afgelopen jaren is steeds meer bekend geworden over de gevaren van alcohol, met name over de invloed ervan op het ontstaan van kanker. Daarmee is duidelijk geworden dat een gunstig gezondheidseffect allerminst bewezen is. Per saldo bestaat geen twijfel: alcohol is slecht voor de gezondheid en dat schadelijke effect begint, zoals de Gezondheidsraad heeft geconcludeerd, al vanaf een glas per dag.

Een leven zonder, of in elk geval met veel minder, alcohol lijkt misschien moeilijk, maar de kans dat u een stuk langer en gezonder zult leven, neemt aanzienlijk toe. En dat is toch ook wat waard.

 

René Kahn over Op je gezondheid


"Gedreven en helder"

- de Volkskrant
Leesfragment

‘Op je gezondheid’

Alcohol. We drinken het bijna allemaal. Dat is misschien niet zo verwonderlijk aangezien het niet alleen lekker smaakt (al moet je soms er even aan wennen) maar ook een fijn gevoel geeft. De stof ontspant, maakt ons zelfverzekerd, optimistisch, vrolijk en sociaal. Wie wil dat niet? Vandaar dat meer dan acht van de tien Nederlanders …

Lees dit bericht

"Kahn luidt de noodklok omdat eerder wetenschappelijk onderzoek naar drankgebruik volgens hem veelal onzorgvuldig is uitgevoerd"

- Quote

"Een boek met alarmerende feiten"

- Margriet

"Ook met mate drinken is niet onschuldig"

- Knack.be

"’s Werelds favoriete genotsmiddel c.q. harddrug onder de loep"

- Medisch Contact

Over de auteur

René Kahn

René Kahn is (1954) is hoogleraar psychiatrie bij het UMC Utrecht Hersencentrum en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Hij specialiseerde zich in de Verenigde Staten, en onderzocht de biologische aspecten van angststoornissen en schizofrenie. Hij publiceerde o.a. de bestsellers Onze hersenen (2006) en In de spreekkamer van de psychiater en De tien …

Meer over deze auteur