ISBN:
9789460036507 (ebook)
Aantal pagina's:
240
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
14/11/2013

De tafel van Pauw & Witteman is volgens politici en journalisten minstens zo invloedrijk als de Tweede Kamer. Een constatering die vele vragen oproept. Zijn Kamerdebatten verworden tot generale repetities voor een optreden in talkshows? Is het een zegen voor de democratie dat politici voortdurend op tv zijn? Of laten ze zich verleiden tot een versimpeling van hun boodschap? In Op tv, of roemloos ten onder analyseren Margalith Kleijwegt en Max van Weezel het oprukken van de mediacratie.

Mies Bouwman, de oermoeder van de talkshow, vindt niet dat de premier met Frans Bauer aan tafel hoeft. Politiek is een serieus metier: ‘Vroeger waren er politici waar je echt tegenop keek.’ SP-voorman Jan Marijnissen is juist blij met de popularisering: ‘Dankzij de talkshows is politiek voor het gewone volk een issue geworden.’ Haags boegbeeld van RTL4 Frits Wester is zich bewust van zijn invloed, hij sms’t dagelijks met bewindslieden: ‘Mark Rutte heeft wel eens tegen me gezegd: nieuws is niet wat ik heb besloten, maar wat jij ervan vindt.’ Jeroen Pauw benadrukt dat de hoge kijkcijfers van Pauw & Witteman politici juist een kans bieden: ‘Ze kunnen rozen gaan uitdelen op een winderig station, maar bij ons bereik je meer mensen.’ En Job Cohen vertelt hoe het Binnenhof veranderd was bij zijn terugkeer in Den Haag: ‘Ik was er niet aan gewend om vriendjes met de pers te zijn.’

Portret van een tijdperk waarin voor politici geldt: op tv, of roemloos ten onder.

Margalith Kleijwegt werkte jarenlang voor Vrij Nederland en is nu zelfstandig journalist en onderzoeker. Max van Weezel is politiek commentator van Vrij Nederland en presentator bij Radio 1.


Over de auteur

Margalith Kleijwegt

Margalith Kleijwegt werkt sinds 1985 voor Vrij Nederland en schreef diverse artikelen en boeken op het gebied van onderwijs, opvoeding en de multiculturele samenleving, waaronder Onzichtbare ouders en Land van haat en nijd, samen met Max van Weezel.

Meer over deze auteur