ISBN:
9789460038105 (paperback) 9789460038426 (ebook)
Aantal pagina's:
240
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
16/05/2018

Het tweede kabinet Rutte, een onwaarschijnlijke combinatie van de tegenpolen vvd en PvdA, werd tegen alle verwachtingen in het langst zittende sinds de oorlog. En midden in een financieel-economische crisis voerde het ook nog eens grote hervormingen door die geen regering daarvoor had aangedurfd: verhoging van de AOW-leeftijd, verlaging van de hypotheekrenteaftrek, vervanging van de basisbeurs door studieleningen en overheveling van de langdurige zorg naar de gemeenten.

De economie trok aan, maar bij de verkiezingen kreeg de coalitie het lid op de neus: de vvd verloor 8 zetels en de PvdA maar liefst 29. Wat ging er mis? Wilma Borgman en Max van Weezel interviewden alle ministers en een groot aantal staatssecretarissen uit het kabinet-Rutte/Asscher, oppositiepolitici die met hen onderhandelden en wetenschappers die hun verrichtingen gadesloegen. Aan de hand daarvan schetsen ze het portret van een hecht team van harde werkers, dat bereid was persoonlijke en politieke offers te brengen omdat het land door de crisis moest worden geloodst. Ze rekenden erop daarvoor te worden beloond. Maar anno 2017 hadden de kiezers andere zorgen.

Een fragment uit Vrienden tegen wil en dank leest u hier.

 

In de media: 

Rutte ontvangt het eerste exemplaar van Vrienden tegen wil en dank (via Nieuwspoort):

 

Signalement in Jaarboek parlementaire geschiedenis, november 2018.

Recensie in Elsevier: ‘Kabinet-Duracell: de vriendenclub Rutte II (****)‘, 8 juni 2018 (Of lees via Blendle).

Interview met Max van Weezel voor Radio Kunststof, 24 mei 2018. Luister hier.

Artikel in Trouw: ‘Wiebes had geen zin in een terugblik‘, 23 mei 2018.

Artikel in Elsevier: ‘Rutte hoopt op eerherstel Rutte II’, 23 mei 2018.

Artikel in Nederlands Dagblad: ‘Goed beleid verkoopt zichzelf niet‘, 16 mei 2018.

Artikel over Vrienden tegen wil en dank en over vriendschappen in het kabinet Rutte-II in Trouw: ‘Rutte-II was een heerlijk warm nest‘, 16 mei 2018.

Artikel op Joop: ‘De boze hammen van 50Plus en de managers van Rutte II’, 16 mei 2018.

Artikel in de Volkskrant: ‘Van Rutte II naar Rutte III: op het binnenhof liggen de begrippen ‘vriend’ en ‘vijand’ dichter bij elkaar dan je denkt‘, 15 mei 2018.

Interview met Wilma Borgman en Henk Kamp over Vrienden tegen wil en dank bij radioprogramma NOS Met het Oog Op Morgen, 15 mei 2018. Luister hier.


"Een fascinerende schets van de moderne politieke cultuur op het Binnenhof."

- de Volkskrant

"Dit boek biedt door zijn vaardige verteltrant, de fris van lever sprekende politici en de uitgelichte details een fascinerend beeld van de meest recente parlementaire geschiedenis."

- Jaarboek parlementaire geschiedenis

"Een fraai inkijkje in de machinekamer van Rutte II."

- Trouw

Over de auteur

Wilma Borgman

Wilma Borgman werkt sinds 1996 als verslaggever Den Haag voor de NOS. Daarvoor was ze onder meer bureauredacteur bij Den Haag Vandaag en verslaggever bij Echo, de radio-actualiteitenrubriek van de KRO.

© Foto: Stefan Heijdendael

Meer over deze auteur

Max van Weezel

Max van Weezel (1951) is een van de bekendste politiek journalisten van Nederland. Hij werd twee keer onderscheiden met de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek. Hij publiceerde samen met Margalith Kleijwegt Het land van haat en nijd (2006) en met Thijs Broer De geroepene, over Jan Peter Balkenende (2007).

Meer over deze auteur