Aantal pagina's:
640
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
18/03/2014

In 1948 werd de sociaaldemocraat Willem Drees minister-president van Nederland, tot verrassing van velen, ook van hemzelf. Dat hij meer dan tien jaar premier zou blijven, kon niemand voorzien.

Zijn naam blijft voor altijd verbonden aan de grote problemen van de jaren na de bevrijding: de weder opbouw, het begin van de verzorgingsstaat, de Koude Oorlog, de eerste stappen op weg naar de Europese integratie.

In dit slotdeel van hun monumentale biografie beschrijven Hans Daalder en Jelle Gaemers de wijze waarop Drees leiding gaf aan vier kabinetten in een tijd van gespannen coalitieverhoudingen, moeizame kabinetsformaties en herhaalde politieke crises. Daarna behandelen zij de bijna dertig jaar na zijn aftreden, waarin hij tot op hoge leeftijd actueel commentaar gaf op politieke en maatschappelijke ontwikkelingen.

Premier en elder statesman laat zien hoe de overtuigde socialist Drees in een land van minderheden kon uitgroeien tot een nationale figuur, die nu wordt beschouwd als een van de grootste Nederlanders ooit.


Over de auteur

Jelle Gaemers

Jelle Gaemers is historicus. De rode wethouder is zijn proefschrift en maakt deel uit van de vijfdelige politieke biografie van Drees waarvan Hans Daalder eerder Gedreven en behoedzaam (1940-1948) en Vier jaar nachtmerrie (over de Indonesische kwestie, 1945-1949) publiceerde. Samen schreven zij het vijfde en laatste deel, Premier en elder statesman.

Meer over deze auteur