ISBN:
9789460037276 (paperback)
Aantal pagina's:
2648
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
18/03/2014

Drees. Voor de een de ‘slimste dorpspoliticus van Nederland’, volgens anderen een minister-president ‘op eenzame hoogte’, ‘een echte staatsman, misschien de enige die we na de oorlog gehad hebben’. Voor velen de gemoedelijke ‘Vader Drees’, maar ook gezien als ‘een keihard politicus’ die over lijken kon gaan. Drees, voor sommigen de vleesgeworden saaiheid, maar in enquêtes steeds terugkerend als een van de grootste Nederlanders, met een eigen venster in de historische canon en een door een bewonderaar gemaakt schelpenportret in het Rijksmuseum.

Historici spreken over het ‘tijdvak-Drees’. Hij zou zijn eigen legende hebben overleefd. Wie de moeite neemt zich werkelijk in zijn leven te verdiepen, ontmoet een man met een ongeëvenaarde ervaring en met nog altijd actuele inzichten in de Nederlandse politieke verhoudingen.


Over de auteur

Hans Daalder

Hans Daalder was tussen 1963 en 1993 hoogleraar in de wetenschap der politiek aan de Universiteit Leiden. Hij redigeerde eerder enige van Drees’ werken en werd door Drees verzocht diens politieke biografie te schrijven. Samen met historicus Jelle Gaemers heeft hij een vijfdelige biografie van Willem Drees geschreven.

© Foto: Suzanne van de Kerk

Meer over deze auteur

Jelle Gaemers

Jelle Gaemers is historicus. De rode wethouder is zijn proefschrift en maakt deel uit van de vijfdelige politieke biografie van Drees waarvan Hans Daalder eerder Gedreven en behoedzaam (1940-1948) en Vier jaar nachtmerrie (over de Indonesische kwestie, 1945-1949) publiceerde. Samen schreven zij het vijfde en laatste deel, Premier en elder statesman.

Meer over deze auteur