ISBN:
9789460038204 (paperback) 9789460038594 (ebook)
Aantal pagina's:
352
Uitgever:
Balans
Verschijnt:
16/05/2018
Verschijningsdatum:
16/05/2018

Rivierenland is het even bijzondere als meeslepende verhaal van ons waterland. Overal in Nederland stroomt water. Eeuwenlang waren de rivieren hier de baas. Ze hadden vrij spel, tot de mensen begonnen in te grijpen. Ongeveer duizend jaar geleden werden de eerste dijken aangelegd. Steden verrezen langs de oevers en op de vruchtbare klei ontwikkelden zich landbouw en veeteelt. Maar van tijd tot tijd ging het mis: ons land kent een lange reeks van watersnoodrampen. De bescherming tegen het water blijft urgent, elke dag opnieuw zijn daar duizenden mensen mee bezig.

In dit schitterend geïllustreerde en vormgegeven boek vertellen Sunny Jansen en Martin van Lokven het verhaal van samenleven met de rivieren, van strijd, van overwinningen en nederlagen, van profijt en angst en van een geleidelijk gegroeid begrip voor de immense betekenis van het water voor ons leven en onze welvaart. Van dijkgraaf tot veerman, van baggeraar tot politicus, van ingenieur tot recreant: allemaal komen ze aan het woord in Rivierenland. Het resultaat is een uniek en veelzijdig portret van het even mooie als gevaarlijke rivierenlandschap.

 

  • Kieviten en watervogels in de Kleine Noordwaard in de Biesbosch.

Een fragment en foto’s uit rivierenland bekijkt u hier.

 

In de media:

Artikel op Stretto – magazine voor kunst, geschiedenis en muziek: ‘“Rivierenland, Nederland van Aa tot Waal”, een prachtuitgave van Balans’, 1 augustus 2018.

Recensie op Literair Nederland: ‘Nederland komt uit het buitenland‘, 9 juli 2018.

Recensie van Rivierenland op Leestafel, 21 juni 2018.

Sunny Jansen en Martin van Lokven bij UVandaag (RTV Utrecht) over Rivierenland, 30 mei 2018. Kijk hier terug.

Recensie in De Gelderlander: ‘Heel Nederland ís rivierenland‘, 26 mei 2018.

Een interview met Martin van Lokven over Rivierenland bij radioprogramma NOS Met het Oog Op Morgen. Luister hier terug.

 


"352 pagina's vol fraai fotowerk, verhalen van visser tot dijkgraaf en wetenswaardigheden."

- De Gelderlander

"Kleurrijk uitgegeven portret van Nederland."

- Trouw

"Wie zich nooit verdiept heeft in de vraag wat voor aspecten allemaal aan rivieren verbonden zijn, wordt verrast door de keur aan onderwerpen die Jansen in 350 pagina’s voorschotelt, maar ook door de verrassende inzichten."

- Literair Nederland

"Waardevolle en zeer toegankelijke boek […] dat voor iedere Nederlander – en zeker degene die in het rivierengebied wonen – is bestemd."

- Leestafel

"Met dit boek wil je langs de rivieren op ontdekkingsreis."

- NRC Handelsblad