ISBN:
() 9789460035432 (ebook) 9789050189446 (midprice)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
17/02/2012

Op 17 mei 2004 werd Willem Endstra doodgeschoten voor de deur van zijn Amsterdamse kantoor. De steenrijke vastgoedhandelaar was door zijn eigen toedoen verstrikt geraakt in een crimineel web waaruit ontsnappen onmogelijk leek. Jarenlang had hij in het verborgene hand- en spandiensten verricht voor kopstukken uit het Nederlandse misdaadcircuit. Het leverde hem de bijnaam ‘bank van de onderwereld’ op. Toen deze gangsters hun geld opeisten, werd dat de zakenman fataal.

In een dagboek en in geheime gesprekken met rechercheurs van de Amsterdamse politie schetste Endstra een beeld van een gewetenloze groep criminelen die hem, onder leiding van oud-Heineken-ontvoerder Willem Holleeder, miljoenen heeft afgeperst. Deze ‘biecht’ leest als een kroniek van een aangekondigde dood. Endstra begreep dat hij klem zat tussen boven- en onderwereld. Dat maakt zijn leven en zijn gewelddadige einde even tragisch als fascinerend.

In Stille Willem geeft journalist Harry Lensink een indringende reconstructie van het drama Endstra. Na een uitvoerig interview in 2003 raakte hij in de ban van de vastgoedman. Hoe was het mogelijk dat een van ’s lands rijkste ondernemers zich had ingelaten met keiharde criminelen? Was hij dader of slachtoffer? En wie waren er nog meer betrokken bij zijn ondoorzichtige handel? De zoektocht naar de antwoorden leverde een verhaal op dat leest als een thriller, vol zakelijke en criminele intriges.Over de auteur

Harry Lensink

Harry Lensink deed voor Vrij Nederland ruim tien jaar lang onderzoek naar georganiseerde misdaad. Van zijn hand verscheen eerder de bestseller Stille Willem. Met Marian Husken schreef hij meerdere succesvolle boeken, waaronder Handboek Holleeder en De jacht op crimineel geld. 

© Foto: Allard de Witte

Meer over deze auteur