ISBN:
9789463821230 (midprice) 9789460031144 (midprice) 9789460036194 (ebook)
Aantal pagina's:
520
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
05/02/2016

Verloren adel is het eerste boek over de vergeten geschiedenis van de verliezers van de Russische Revolutie: de aristocratie. Overvallen door de bolsjewieken warden de ‘uitgerangeerde mensen’ meegesleurd in de schepping van het nieuwe Rusland, het Rusland van Stalin. Het is het verhaal van een eeuwenoude elite die bruut werd onteigend en uitgeroeid, samen met de rest van het oude Rusland.

Toch is Verloren adel ook een verhaal van aanpassen en overleven. Velen uit de voormalige tsaristische bovenlaag worstelden zich door het verlies van hun wereld en de daaropvolgende jaren van onderdrukking heen en probeerden in de nieuwe, vijandige orde van de Sovjet-Unie een plaats voor henzelf en hun gezin te bemachtigen. Aan de hand van het lot van twee vooraanstaande aristocratische families – de Sjeremetjevs en de Golitsyns – laat Smith zien hoe zelfs tijdens de donkerste dagen van terreur het dagelijks leven gewoon doorging.

Verloren adel is geschreven met veel inlevingsvermogen en gevoel voor nuance. Het is niet alleen een dramatisch portret van de eens zo rijke en machtige aristocratische bovenlaag, maar ook een meeslepende geschiedenis van Rusland in de eerste helft van de twintigste eeuw.


"Doet je voortdurend achteroverslaan van verbijstering"

- NRC

"Adembenemend boek"

- Volkskrant

"Indringend verslag van de ondergang van de Russische adel"

- Trouw

"..een emotionerend verhaal van tomeloze wreedheid tegenover morele waardigheid."

- Vrij Nederland

Over de auteur

Douglas Smith

Douglas Smith is een veelvuldig onderscheiden historicus en vertaler. Voor zijn universitaire loopbaan werkte hij voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse
Zaken in de Sovjet-Unie. Hij publiceerde drie boeken over Rusland: The Pearl, Working the Rough Stone en Love and Conquest. Hij woont en werkt in Seattle en spreekt vloeiend Russisch en Duits.

Meer over deze auteur