ISBN:
9789463821957 (ebook) 9789463821650 (paperback)
Aantal pagina's:
304
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
14/09/2021

‘Toen ik erachter kwam dat er ook nog een zekere Roelfina was geweest in onze familie, was zij al meer dan zestig jaar dood en begraven op een halfvergaan dorpskerkhof in het zuiden van Chili, waar verder niets aan haar herinnerde dan een hagelwitte zerk met crucifix en haar verkeerd gespelde voor- en achternaam. Niets wisten we van haar.’

Ze staat op geen enkele familiefoto. Weinig wees erop dat de eigenzinnige, ontheemde Roelfina, een arm weesmeisje uit Groningen, via Amsterdam, Zuid-Afrika en Texas uiteindelijk zou terechtkomen in de Chileense wildernis. Om te ontsnappen aan de armoede volgde ze het voorbeeld van talloze andere Nederlanders in die tijd: ze stapte op de boot. In Pretoria werd ze opgewacht door een onbekende man met een trouwring – een ring die verwoestende oorlog, verzengende hitte en bittere armoe zou doorstaan voordat die uiteindelijk opdook in het land van de Mapuche-indianen.

In het weergaloze Verre verwachtingen ontrafelt Dirk Wolthekker het onwaarschijnlijke, driedubbele emigratieavontuur van Roelfina tegen de achtergrond van de Nederlandse sociaaleconomische en politieke ontwikkelingen rond 1900. Het resultaat is even spannend als verrassend actueel: een bijzonder vrouwenleven en meeslepende migrantengeschiedenis over leven en overleven, en de eeuwige zoektocht naar voorspoed en geluk.

 

Lees hier alvast een fragment van Verre verwachtingen.

 

Dirk Wolthekker over Verre verwachtingen


"Even innemend als interessant."

- NRC

"Wolthekker weet de contouren van Roelfina’s wonderlijke levenspad goed te schetsen. [...] Verre verwachtingen is ook een monumentje voor de honderdduizenden andere Nederlanders die net als Roelfina hun heil elders zochten."

- Trouw

"Een intrigerende speurtocht."

- de Volkskrant

"Wát een fantastisch verhaal. Heel mooi hoe Wolthekker zijn verre familielid een gezicht geeft. Prachtig."

- Friesch Dagblad

"Een nominatie voor de Libris Geschiedenisprijs 2022 waard."

- Blad

Over de auteur

Dirk Wolthekker

Dirk Wolthekker (1959), geboren te Groningen, is historicus, politicoloog, journalist en onderzoeker. Hij schreef een veelgeprezen biografie van verzetsstrijder en oud-burgemeester van Amsterdam Gijs van Hall, Alleen omdat ik een Van Hall ben. Ook verschenen van hem Een keten van macht en Terug naar Beilen.

Foto © David Finato

 

Meer over deze auteur