ISBN:
9789463821841 (hardcover)
Aantal pagina's:
304
Uitgever:
Balans

In 1959 wordt een enorme gasbel ontdekt onder de Groningse bodem. Experts vermoeden al snel dat ook onder de Noordzee gas te winnen is. Als dat blijkt te kloppen, storten bestaande en nieuwe bedrijven zich binnen de kortste keren op de olie- en gaswinning buitengaats. Zo groeit Nederland na de oliecrisis uit tot een van de belangrijkste offshore-landen ter wereld.

Het is een onbekend, oer-Hollands succesverhaal. In opdracht van de grote oliemaatschappijen bouwt, transporteert en onderhoudt een groep innovatieve bedrijven de boorplatforms, om ze na gebruik ook weer op te ruimen. Deze bedrijven zijn vaak nauwelijks zichtbaar, maar ze behoren tot de wereldtop. Tegenwoordig spelen ze met al hun expertise een belangrijke rol in de overgang naar duurzame energiewinning, die grotendeels op zee wordt gerealiseerd.

In het fascinerende en onderhoudende Wagen en winnen beschrijven Joke Korteweg en Frits Loomeijer de stormachtige ontwikkeling van de Nederlandse offshore-industrie ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de brancheorganisatie IRO. Naast de spectaculaire geschiedenis komen technische ontwikkelingen, de rol van de overheid, veiligheid voor mens en milieu en de toenemende maatschappelijke discussie over olie, gas, en windenergie uitgebreid aan bod.

 

Kijk de boekpresentatie van Wagen en winnen bij IRO online terug>


"De indrukwekkende, zeer herkenbare weergave leest als een spannend verhaal met een ziel van gedrevenheid. "

- Caspar Domstorff, Bluestream

"Een eerste blik op het boek leverde hele mooie foto’s op, een fijne schrijfstijl en verrassende koppen (Van gas erop naar gas eraf, To sea or not to be, etc). Hoewel we een kleine rol speelden, voelen we ons onderdeel van de pioniersgeest van de Nederlandse offshore-industrie."

- Bram van Oirschot, Conbit

Over de auteur

Joke E. Korteweg

Joke E. Korteweg (1970) is maritiem historica. Eerder publiceerde zij over zeesleepvaart, kaapvaart en scheepsbouw. In 2018 verscheen Grondleggers, een geschiedenis van de Nederlandse baggeraars.

Foto: Ruud Pos

Meer over deze auteur

Frits Loomeijer

Frits Loomeijer (1953) is maritiem historicus. Hij was onder andere algemeen directeur van het Maritiem Museum Rotterdam en publiceerde verschillende boeken en artikelen over maritieme thema’s.

Foto: © Ruud Pos

Meer over deze auteur