Nieuws

Met crowdfunding mensen redden

  • 4 mei 2016
  • 1m

Rop Zoutberg, auteur en samensteller van het boek De race naar het noorden, bericht deze week over drie opzienbarende Duitse privé-initiatieven om vluchtelingen te redden op bootjes onderweg naar Italië.

Met crowdfunding mensen redden

De scepsis over de opvang van asielzoekers mag groeiende zijn, private reddingsacties merken daar weinig van. De derde reddingsmissie van Duitse vrijwilligers voor de Libische kust gaat nu van start. Opmerkelijk daarbij is dat het kapitaal om ook professionele reddingswerkers en zeelui te betalen door crowdfunding bij elkaar is geschraapt.

‘Jugend Rettet’ heet de nieuwste reddingsactie van Berlijnse vrijwilligers voor de Libische kust. Ze gaan actief zoeken naar vluchtelingen op bootjes onderweg naar Italië, en hebben aan boord betaalde krachten met kennis van het reddingswezen. Op de rekening kan de organisatie voorlopig leunen op 300 duizend euro, bijeengebracht na een crowdfundings-actie. Onder de donoren zitten ‘twee belangrijke namen’, meldt Jugend Rettet in een persbericht, al blijven deze twee anoniem.

jugend rettet

Bemanning Jugend Rettet

Nog twee

Greenpeace heeft aangekondigd de jongeren te zullen bijstaan, die op hun route ongetwijfeld de reddingswerkers van ‘Sea-Eye’ gaan tegenkomen. Ook dit is een Duits project, voor 2016 beschikkend over een begroting van 250 duizend euro. De private missie begon afgelopen maand en haalde sindsdien al honderden migranten van rubberboten voor de Libische kust.

Al langer dan een jaar vaart daarnaast ‘Sea-Watch’ zijn route ten zuiden van Sicilie. Het project startte kort na de ramp met de migrantenboot in april 2014, toen zeker 700 mensen op een gekapseisd vluchtelingenschip verdronken. Een tweede reddingsboot van Sea-Watch, beschikkend over een aantal speedboten wordt vanaf nu ingezet; er zijn ook Nederlanders bij de missie betrokken.

Sea Eye

Het schip ‘Sea-Eye’

Hoop

De vraag is of bondskanselier Angela Merkel zoveel Duits privé-initiatief politiek zal inzetten. Zij staat in eigen land onder grote druk na haar nadrukkelijk uitnodigen van vluchtelingen. (Al heeft ze die boodschap al lang ingeslikt, en kondigde Merkel aan een rechts-conservatievere koers te gaan varen.). Ze reist deze week naar Italië, waar paus Franciscus de Karelsprijs 2016 krijgt voor zijn boodschap van ‘hoop en bemoediging’. Na afloop zal ze premier Matteo Renzi ontmoeten. Dan zal het ongetwijfeld opnieuw over de vluchtelingen gaan.

‘Zolang mensen verdrinken blijft Sea-Watch doorgaan’, mailt deze organisatie. Dat betekent dat ze het politieke leven van Angela Merkel wellicht voorbij gaan schieten. Intussen publiceert de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) de kwartaalcijfers. Dit jaar haalden al 976 migranten de oversteek niet.

https://jugendrettet.org/

http://sea-eye.org/

http://sea-watch.org/nl/

Over De Race naar het noorden

In De race naar het noorden berichten Nederlandse journalisten vanuit hun zeven Europese standplaatsen over de vluchtelingenstroom. Het biedt de lezer een indringende blik op de grootste menselijke catastrofe van onze tijd.

Met bijdragen van Stéphane Alonso (Brussel), Wierd Duk (Duitsland), Marcel ten Hooven (Nederland), Daphne Channa Horn (fotografie), Marcel van der Steen (Balkan), Sarah Venema (Griekenland), Stefan de Vries (Frankrijk) en Rop Zoutberg (Italië). Met een inleiding van Eva Jinek en een nawoord van Rodaan Al Galidi.