ISBN:
9789460036439 (paperback) 9789460037788 (ebook)
Aantal pagina's:
256
Uitgever:
Balans
Verschijningsdatum:
09/01/2018

Het zal je maar gebeuren: je koopt een paar felbegeerde concertkaartjes op Marktplaats en vlak voor aanvang blijken ze vals. Je denkt op internet de liefde van je leven gevonden te hebben, blijkt – nadat je spaargeld op is – dat je alles kwijt bent aan een criminele organisatie. Je aardige collega belazert de kluit al jaren met zijn declaraties en valse facturen. En ineens stromen onbekende rekeningafschriften, aanmaningen en boetes binnen op jouw naam: je identiteit wordt misbruikt door een ander.

Fraude is van alle tijden en lijkt een onuitroeibaar fenomeen. Het is een verzamelnaam voor leugens, ‘legitieme’ listen en vuig bedrog in vele variaties. Er bestaan zoveel soorten van dat er bijna geen woord te vinden is waar de term ‘fraude’ niet achter geplakt kan worden. En er komen voortdurend nieuwe vormen bij. Hoe werkt fraude? Wat is het profiel van een oplichter? Hoe groot is de schade? Welke gevolgen heeft fraude voor slachtoffers? Hoe werkt fraudebestrijding?

In Ben je belazerd brengen Gerlof Leistra en Brigitte Schultink het Nederlandse fraudelandschap in kaart. Dat doen zij aan de hand van literatuur en gesprekken met fraudeurs, slachtoffers, fraudebestrijders en wetenschappers, met veel spraakmakende voorbeelden uit de praktijk. Hun fraudeschets mondt uit in een pleidooi voor een veel gerichtere aanpak.


Over de auteur

Gerlof Leistra

Gerlof Leistra (1959) is misdaadverslaggever van het weekblad Elsevier. Hij publiceerde onder meer De vermoorde onschuld, Op leven en dood, Dodelijk geweld en Bio van de bajes. Leistra publiceerde meerdere artikelen over fraude.

© Foto: David Finato

Meer over deze auteur

Brigitte Schultink

Brigitte Schultink (1964) is oprichtster van Integrity Matters en is al meer dan twintig jaar actief in de fraudebestrijding. Zij adviseert financiële instellingen, overheidsorganisaties en het bedrijfsleven op het gebied van integriteitsbevordering en fraudebestrijding.

© Foto: David Finato

Meer over deze auteur