ISBN:
9789463822800 (ebook) 9789463822466 (paperback)
Aantal pagina's:
288
Uitgever:
Balans

Grootmeester is het meeslepende verhaal van een kleurrijk leven, opgetekend door Gerlof Leistra en Patricia Jimmink. De Nederlandse strafpleiter Gerard Spong werd geboren in Paramaribo, als zoon van de enige psychiater van Suriname. Zijn jeugd bracht hij door op het terrein van ’s Lands Psychiatrische Inrichting. Twee jaar voor de Decembermoorden van 1982 ontkwam hij maar nipt aan de dood. Begonnen als jonge advocaat in Paramaribo, ontwikkelde Spong een spraakmakende praktijk in Den Haag, en later Amsterdam. Hij stond in zijn lange carrière onder anderen de rechterhand van drugsbaron Johan V., oorlogsmisdadiger Pieter Menten en RAF-verdachten bij. Ook adviseerde hij de Surinaamse regering in de strafzaak tegen Desi Bouterse.

Even openhartig als flamboyant vertelt Spong over de hoogte- en dieptepunten uit zijn leven en zijn carrière. Voor dit boek spraken Leistra en Jimmink ook tal van mensen uit zijn omgeving. In 2023 zit Gerard Spong vijftig jaar in het vak. In het fascinerende Grootmeester ontrafelen Leistra en Jimmink op boeiende wijze het geheim van een van de topadvocaten van Nederland.

Luister hieronder naar de aflevering van ‘De Willem Podcast’ met Gerard Spong, die is opgenomen naar aanleiding van dit boek.

 


"Leest gemakkelijk weg"

- De Limburger

Over de auteur

Gerlof Leistra

Gerlof Leistra (1959) is misdaadverslaggever van EW. Hij publiceerde verschillende boeken over georganiseerde misdaad, moord en doodslag, waaronder De drugsmaffia dicteert. De moord op Derk Wiersum en de ondermijning van onze rechtsstaat (2020).

 

Meer over deze auteur

Patricia Jimmink

Patricia Jimmink (1956) schrijft voor het Noord-Hollands Dagblad. Samen met Gerlof Leistra en Govert Wisse publiceerde zij de sportbiografieën De judovader. Kampioenenmaker Cor van der Geest (2020) en KOPS. Worstelfenomeen aan de Weesperzijde (2021).

Meer over deze auteur