ISBN:
9789463823401 (paperback)
Aantal pagina's:
288
Uitgever:
Balans

Het regent liquidaties, femicide neemt toe, daders worden ‘steeds jonger’, ‘harder’ en ‘verwarder’. Maar kloppen al die verhalen wel? In Mythen over moord schetsen de Leidse hoogleraar Geweld en Interventies Marieke Liem en misdaadjournalist Gerlof Leistra een verrassend ander beeld van dodelijke agressie in Nederland.

Eerste mythe: het aantal moorden per jaar neemt gestaag toe. In werkelijkheid is dat sinds 1992 voortdurend gedaald. Wat zegt dat? Welke trends deden zich voor op het gebied van bijvoorbeeld partnerdoding, kinderdoding, ouderdoding, moorden bij ruzies en binnen het criminele circuit, roof- en seksuele moorden? En hoe weerspiegelen deze vormen van fataal geweld bepaalde sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen? Is de emancipatie van vrouwen bijvoorbeeld terug te zien in de cijfers? Welke rol speelt internet? Is de angst voor ‘verwarde’ mensen terecht? Is Nederland eigenlijk wel het nieuwe Mexico aan de Maas?

Mythen over moord is gebaseerd op een grondige analyse van ruim vijfduizend gevallen van moord en doodslag sinds 1992. Heldere overzichten maken de trends, patronen en karakteristieken van fataal geweld in Nederland in één oogopslag duidelijk. Reconstructies van spraakmakende en bijzondere zaken illustreren de geschetste ontwikkelingen. Het resultaat is een verrassend nieuw beeld van dodelijk geweld in Nederland.


Over de auteur

Marieke Liem

Marieke Liem (1982) is hoogleraar Geweld en Interventies aan de Universiteit Leiden en doet (inter)nationaal onderzoek naar fataal geweld.

Foto © Chris van Houts

Meer over deze auteur

Gerlof Leistra

Gerlof Leistra (1959) is misdaadverslaggever van EW. Hij publiceerde verschillende boeken over georganiseerde misdaad, moord en doodslag, waaronder De drugsmaffia dicteert. De moord op Derk Wiersum en de ondermijning van onze rechtsstaat (2020).

 

Meer over deze auteur